Naturopatski nasveti (199)

Morsko okolje je dejansko spodbudilo celo vrsto terapij, kot je talasoterapija, ki uporablja morsko vodo, alge, pesek za odpravljanje bolečin revmatskega izvora in mišic. Ime talasoterapija izvira iz grščine thalasos – terapija, ki zdravi telo in duha s pomočjo morske vode. Morska voda je odlična pri odpravljanju stresa in napetosti na fizični in psihični ravni. Talasoterapija je terapija s tradicijo; začetki segajo v l. 1700; deli se na hidroterapijo – pitje in potapljanje v morsko vodo, klimatoterapijo, helioterapijo – terapija sonca in luči, psalmo terapijo, terapijo z morskim blatom in krioterapijo.
Skratka, morski zrak deluje na nas zdravilno tudi med sončenjem, in to brez našega zavedanja.
Talasoterapija je odlična kot stimulacija krvnega obtoka, pri vseh vrstah artritičnih vnetij, vnetjih mišic, živcev in vseh boleznih ven. Odlična je pri alergijah in infekcijah prvih dihalnih poti. V morju so prisotni zdravilni minerali – natrij deluje protibakterijsko in razkužilno, jod pa uravnava presnovo.
Morska voda izboljšuje mišičevje po celem telesu in oksigenacijo vseh tkiv, koža se tako spremeni in postane svetlejša, bolj sijoča, lepša. Bosa hoja ob morju – da so stopala v stiku z morsko vodo – aktivira obtok krvi, limfe in na takšen način pospešimo hujšanje. Z refleksno stimulacijo stopal in morsko vodo so mišice deležne večje oksigenacije, saj prejmejo več spodbud. Pri hoji po plitvi vodi, ki sega do meč ali stegen, porabimo več energije, telo pa prejme veliko več spodbud kot pri hoji po suhem. Valovanje morja in upor vode predstavlja za naše telo oviro, zato za hojo porabi več energije.
V morju se izvaja tudi drenaža, saj je telo pri hoji v vodi deležno veliko večjega pritiska, saj je pritisk vode veliko močnejši kot pritisk zraka. Na takšen način je učinek hidromasaže sproščujoč, vendar tudi drenažen.
S peskom na plaži lahko izvajamo naravne pilinge in tako spodbudimo celično prenovo. Morske alge delujejo hidratantno, razstrupljevalno, saj ubijajo proste radikale, posledično imajo pomlajevalni učinek in izboljšajo krvni obtok.
Uživanje na morju ni brezdelje, ampak mora predstavljati zdravje in veselje za telo ter duha!
Kaj se nam pa najpogosteje dogaja na morju?
Morski minerali delujejo na naše telo najučinkoviteje samo, če je absorpcija pravilna!
Probiotiki na dopustu urejajo prebavo. Pogosto na dopustu slišimo te izjave: “Jaz prinesem vedno vse nazaj”! ali pa “Na dopustu ne grem na blato, imam krče, trebuh me boli, počutim se grozno, sploh se ne morem sprostiti”! Nekateri celo trdijo, da redno odvajajo samo doma. Na prebavo torej vplivajo fizično in psihično okolje ter dejavniki.
Nekateri pa se na dopustu zastrupijo ali pridejo v stik s tujimi mikroorganizmi in imajo zaradi tega hudo drisko.
/ dalje
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Kam na dopust... na morje? (2)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme