Naturopatski nasveti (195)

Prejšnji teden sem imela priložnost skoraj ves dan poslušati Val 202. Popoldne so bili na sporedu nasveti poslušalcem. Govor je bil o alergijskem rinitisu, tegobi, ki pesti mnoge, še posebej v pomladanskem obdobju.
Gostja je bila zdravnica, specialistka otorinolaringologinja, in radijski voditelj jo je spraševal, kako se spopasti z omenjeno težavo v tem letnem času. Razložila je, da je rinitis vnetje sluzi nosnega predela in da gre predvsem za izraz šibkosti imunskega sistema. Povedala je še, da je takšna nadloga za človeka lahko zelo moteča, a farmacevtska stroka je k sreči zelo napredovala, zato je v ta namen na voljo veliko zdravil, tudi novih.
Skratka, rešitev je zdravilo. Niti besede o prehrani in niti besedice o tem, kako si lahko človek pomaga sam. Hrana naj bo naše zdravilo, pravi Hipokrat, oče medicine. A kako naj si pomagamo na ta način, če nas nihče ne nauči?
Zato smo tu naturopatje, ki opozarjamo na pomen ustrezne prehrane. Če bo oseba z rinitisom z jedilnika črtala belo moko, se bo počutila vsaj za 50 odstotkov bolje, saj tovrstno živilo v telesu povzroča vnetje oziroma šibi imunski sistem.
Žal pa naturopatje v kar nekaj državah po svetu zaradi zakonskih omejitev ne smejo govoriti o pomenu in zdravilni moči hrane. Sprašujem se, kako naj bi si posameznik lahko pomagal, če zdravnik o prehrani sploh ne spregovori.
Take omejitve svobode govora so politične narave in služijo kvečjemu prodaji zdravil. Kako bi bilo sicer mogoče, da oseba pri 70 letih vsak dan jemlje po deset tablet, pri tem pa prav nič ne pazi na prehrano?
www. saeka. si

Piše: Erika Brajnik / Hrana naj bo naše zdravilo!

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (472)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (475)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme