Naturopatski nasveti (191)

Ko po spletu gledam in prebiram prispevke, pogosto srečujem žalostne zgodbe o tem, kako človek uničuje sočloveka, živali in naravo. Kako uničujemo naš planet. Vsak, ki gleda te prispevke, se zgrozi in vpraša, kje živi in kam gre ta svet. Popadejo ga občutki žalosti, zbeganosti in nemoči. Kaj sploh lahko posameznik stori?
Pozna človek brezpogojno ljubezen? Večini ljudi na našem planetu se o tem samo svita, saj gre za vrlino, ki je nasprotna osebni koristi. Naj vam povem primer. Pred kratkim sem imela predavanje o tem, kaj je naturopatija. Na koncu sem prejela nekaj vprašanj in razvila se je debata o naravi, onesnaževanju, gensko spremenjeni hrani itd. Vsi so “pljuvali” čez vse in se žalostili.
Predlagala sem rešitev, ki bi slonela na odgovornosti posameznika in ljubezni do matere Zemlje. Neko gospo sem vprašala, koliko let ima. Odgovorila mi je, da 74, in rekla sem ji, naj kupi 74 dreves in jih posadi v zahvalo materi Zemlji za vse, kar ji je dala, in za vse, kar ji še bo.
Pomislimo, kako bi se naša vas ali mesto spremenila, če bi vsak posadil toliko dreves, kolikor let ima. Če bi se vsak od nas potrudil in Zemlji nekaj tudi vrnil, ne samo od nje jemal. Če bi varčeval denar tudi za nakup dreves, ne le zase. To bi bilo dejanje brezpogojne ljubezni, ki ga narava ne bi nikdar prezrla.
Pa mi neka gospa reče: “Jaz nimam njive in ne morem nič posaditi”. Naj posadi kaj na sosedovi njivi, sem ji odgovorila, naj vpraša za dovoljenje, saj ne gre le zanjo ali za soseda, pač pa za našo Zemljo, za naš planet. Za boljši jutri vseh nas.
Seveda me je večina le debelo gledala, nekateri pa so obljubili, da bodo začeli vrtnariti, da bodo bolj v stiku z naravo. Seveda tako, da bodo tudi sami imeli vsaj nekaj koristi od tega.
Ker sem “žena beseda”, bom za zgled letos posadila 43 dreves, v zahvalo materi Zemlji za vse, kar mi daje. In naslednja leta bom vsakič dodala še enega. In za vsak naturopatski kongres, ki ga bom organizirala, bom tudi posadila po eno drevo, ker je kongres namenjen človeku in naravi, z mislijo na boljši jutri!
Tema 3. Naturopatskega kongresa, ki bo 21. 4. 2108 v Ljubljani, bo Anksioznost in depresija v naturopatiji. Na kongres se lahko prijavite na spletni strani: www. naturopatija. org
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / SPREMEMBA

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (477)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme