Naturopatski nasveti (189)

V takih primerih govorimo o glikemičnem indeksu živil, vezanem na sposobnost organizma, da dvigne naš sladkor v krvi. Glikemični indeks je vezan na količino sladkorja, ki se nanaša na ogljikove hidrate. Poznamo še glikemično obremenitev, ki je povezana z glikemičnim indeksom in količino hrane, ki jo zaužijemo. Skratka, če zaužijemo živilo z nizkim glikemičnim indeksom, z njeno količino ne smemo pretiravati.
Pri težavah s presnovo sladkorjev moramo poleg glikemičnega indeksa paziti tudi na kakovost živil – da se izogibamo beli moki in belemu sladkorju, da ne pretiravamo s prekuhavanjem živil, saj to izrazito dvigne glikemični indeks živila, npr. surovo korenje ima GI 20, kuhano pa kar 70.
Priporočena je uporaba polnozrnate moke, saj PRAVA polnozrnata moka vsebuje kalčke z beljakovinami, vlaknine in ogljikov hidrat. Beljakovina v žitu zniža glikemični indeks in ta postane manj nevaren.
Če pri pripravi hrane poleg ogljikovega hidrata uporabljamo še kakovostno olje, na primer oljčno, bomo upočasnili absorpcijo ogljikovega hidrata in tako bomo rahlo zmanjšali glikemični indeks, saj se bo živilo počasneje vsrkalo.
Glikemični indeks je predlagal in o njem pisal dr. Jenkins leta 1981 v American Jorunal of Clinical Nutrition.
/ dalje
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Diabetes tipa 2 v naturopatiji (3)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (483)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme