Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (188)

Naturopatski nasveti (188)

Piše: Erika Brajnik / Diabetes tipa 2 v naturopatiji (2)

Človek se tak ne rodi, pač pa se to degenerativno stanje po navadi pojavi v drugi polovici življenja. Vendar danes najdemo vse pogosteje v takem stanju že srednješolce, kar vzbuja skrb, saj postanejo taki ljudje vodljivi, ker ne zanjo razmišljati s svojo glavo. Nimajo lastnih stališč, mnenj, pogledov in ambicij, temveč so samo del množice, brez svoje hrbtenice.
Z razpadanjem socialne države se takšno stanje samo še širi. Ljudi je vse bolj strah, imajo vse manj denarja in so prisiljeni pristati na to, kar jim ponuja država. To pa je danes sinonim za omejenost, tako družbeno, sanitarno kot tudi intelektualno.
POMEN PREHRANE
Najprej pomislimo, kako so se prehranjevali naši predniki v prazgodovini. Rastline so grizli surove, uživali pa veliko kalčkov, otrobov in vlaknin. Sladkorji so bili zelo velika redkost, samo pojedino pa je pračlovek doživel zelo redko oziroma le, ko je naletel na gromozanski grmiček malin ali panj medu.
Naše telo je še iz tistih časov narejeno tako, da preživi in da ne živi v izobilju, torej deluje tako, da ob pojedini stremi k temu, da napolni vse rezervoarje. Takrat nam na pomoč priskoči inzulin, ki pri pojedini pomaga skladiščiti, preusmeri zaloge v energijo, sprazni kri, mi pa posledično ponovno začutimo, da smo lačni. Ta telesni mehanizem deluje z namenom, da lahko ob času pojedine in zalog skladiščimo veliko količino hrane. Na ta način je lahko pračlovek v celoti izkoristil to, kar mu je narava v danem trenutku dala na razpolago.
Dandanes večinoma ni težav s pomanjkanjem in naše telo je nenehno izpostavljeno pojedini, česar pa le-to ne razume, ampak še vedno uporablja in ponavlja mehanizem za skladiščenje zalog. Posledično, več sladkorja zaužijemo, več želje imamo po njem.
Ko spijemo kavo s sladkorjem (ob upoštevanju, da ena vrečka vsebuje približno 7 g sladkorja), moramo pomisliti na dejstva v našem telesu. V naši krvi je približno 2,3 g sladkorja za približno 5 litrov krvi. Ko telo navsezgodaj sprejme kavo z vrečko sladkorja, doživi pojedino in se vzpostavi omenjeni cikel. Sicer je manj škodljivo, če “pojedino” zaužijemo zjutraj, najbolj pa nam to škoduje zvečer.
/ dalje
www.saeka.si

02.03.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!