Naturopatski nasveti (175)

Drugi primer: na pregled je prišla gospa, ki si je tudi želela znebiti se antidepresivov. Gospa je imela kar nekaj kilogramov preveč (20 kg), bila je prestrašena, saj je imela moža alkoholika, nasilneža, ki jo je izsiljeval in ustrahoval. Zelo je bila prestrašena, v hrani je iskala uteho. Antidepresive je jemala že 3 leta, ker je slabo spala in zaradi strahu. Rekla je, da so ji na začetku pomagali, zdaj pa ne več.
Kako sem jima pomagala? Najprej naj pojasnim, da naturopat ni zdravnik in da se v delo zdravnika ne vmešuje, saj tako početje ni profesionalno in niti etično. Obe sta nadaljevali jemati antidepresive tudi med naturopatsko kuro. Ko sta se dovolj okrepili, jima je zdravnik sam odvzel zdravila, nikakor pa ne naturopat.
Navedena primera sta dokaz, da hrana vpliva na naše razpoloženje, kar dokazujejo tudi raziskave. S pravilno prehrano lahko odženemo strah in depresijo. V omenjenih primerih svetujem ledvični jedilnik iz moje knjige, ki predvideva, da oseba zaužije veliko zelenjave in beljakovin, tudi rdečega mesa, ki telo greje. Beljakovine telo težje presnavlja in za to porabi toliko več sladkorjev. Navadno porabi prav vse sladkorje v presežku, in to z vidnim izboljšanjem psihičnega stanja osebe, ki spremeni prehranjevalni režim.
Tako sem svetovala jajca za zajtrk, sadje dopoldan, meso in solato za kosilo, ribe in solato pa za večerjo ter veliko stročnic ob vseh urah. Stročnice odpravljajo depresijo in urejajo hormonsko neravnovesje tudi v menopavzi. Stročnice so polne bakra in cinka, ki se vežeta z estrogenom in progesteronom ter pri moških urejata testosteron.
Stročnicam pravimo meso revežev. Če pomislimo na to, da je že sama oblika fižola takšna kot naše ledvice, lahko rečemo, da stročnice odpravljajo depresijo! Zato v tretjem življenjskem obdobju uživajte veliko stročnic.
Poleg omenjene prehrane sem obema svetovala tudi vsaj 30 minut telesne aktivnosti dnevno, vsakodnevna telesna aktivnost (hoja, tek, plavanje idr.) je namreč naš najboljši antidepresiv.
Vsaki gospe posebej sem svetovala tudi Bachove cvetne esence:
Gorse: cvetna esenca, ki povrne upanje in voljo do življenja.
Sweet chestnut: cvetna esenca, ki povrne upanje tistemu, ki je izgubil vsako upanje v izboljšanje svojega stanja, ki je vdan v usodo in si misli, da se nič na svetu ne bo spremenilo.
Mustard: esenca, ki odpravlja žalost in melanholijo.
Aspen: cvetna esenca, ki odpravlja vse vrste strahu in občutke manjvrednosti.
/ dalje

www.saeka.si

Piše Erika Brajnik / Anksioznost in stres - naturopatska pomoč (5)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (418)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (420)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (417)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme