Naturopatski nasveti (174)

DEPRESIJA IN NATUROPATIJA
Časopis Delo navaja, da je bilo v povprečju v zadnjih sedmih letih izdanih receptov za anksiolitike in antidepresive za četrtino slovenske populacije. V zadnjih sedmih letih je bilo izdanih antidepresivov s Sloveniji za 23 odstotkov slovenskega prebivalstva. Lansko leto so zdravniki napisali 525.000 receptov za antidepresive, kar je družbena anamneza, ki jo Delo navaja za populacijo Slovenije. Seveda prednjačijo ženske.
V svoji sprejemnici lahko to trditev samo potrjujem, kajti veliko žensk v tretjem življenjskem obdobju jemlje antidepresive. Ob vprašanju, zakaj jih jemljejo, je bil najpogostejši odgovor posameznih ta, da je bila utrujena, je slabo spala in je takrat prešla tudi v menopavzo.
Znano je, da določena živila spodbudijo biokemijske procese, ki vplivajo na razpoloženje, in da lahko depresijo izboljšamo, če se izogibamo inzulinskim nihanjem. S hrano lahko obvladujemo depresivno stanje telesa oziroma spodbujamo srečo in veselje do življenja. Predvsem je pomembno, da se sladkorju izogibamo po kosilu, popoldne in zvečer in iz prehrane popolnoma odstranimo mlečne izdelke.
Ko uživamo preveč sladkorjev in ogljikovih hidratov, sprožimo v telesu inzulinsko nihanje, posledično postane naše telo bolj utrujeno in razdražljivo. Leta 2005 so na Finskem objavili študijo, ki potrjuje povezavo med depresivnim stanjem in inzulinskim nihanjem. Študija navaja, da več kot je inzulinskih nihanj v telesu, bolj so očitni znaki depresivnega stanja.
Do mene je prišla gospa, ki je povedala, da jemlje antidepresive že pol leta in da bi se jih rada znebila. Vprašala sem jo, zakaj je tablete sploh začela jemati, odgovorila mi je, da jih je zdravnik predpisal, ker je slabo spala, bila je nemirna, se je zredila in je prešla v menopavzo. Še vedno se je počutila utrujeno in se ji v življenju nič več ne da. Z njo je bil tudi njen mož, ki je bil vidno žalosten in potrt, saj sta pred depresijo z ženo živela popolnoma drugače, aktivno – veliko sta kolesarila, planinarila, smučala, pohajkovala, zdaj pa samo še životarita.
Gospo sem pregledala, njen iris je govoril o velikem deficitu ledvic, tudi njeno telo je enako govorilo, bila je hladna, koščena, drobna, nemočna.
/ dalje

www.saeka.si

Piše Erika Brajnik / Anksioznost in stres - naturopatska pomoč (4)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (417)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (420)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (418)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme