Naturopatski nasveti (173)

Dobre sladkorje, kot je sveže in suho sadje, moramo zaužiti dopoldne in ne več. Za kosilo priporočam žita, kot sta ješprenj in polnozrnati riž, za večerjo pa ribe ali belo meso in zelenjavo.
Poleg prehrane so pomembni tudi minerali; mineral, ki zelo dobro pomirja in ga anksiozna oseba veliko porabi, je magnezij. Le-ta se dopolnjuje s kalcijem oz., če v telesu ni dovolj magnezija, se tudi kalcij nepravilno vsrka v kosti, zato je integracija magnezija zvečer pred spanjem v takih primerih zelo smiselna.
Anksiozni osebi najbolj pomaga eterično olje sivke, ki pomirja in deluje na živčni sistem, zato priporočam mazanje po koži, lahko kapnemo v kremo za telo ali dodamo aromi v spalnico.
Tudi čaj je zelo pomemben, v omenjenih primerih najbolj priporočam metin čaj. Meta je po obliki podobna srcu, ker srce varuje pred stresom, ga pomirja. Metin čaj je idealen za obvladovanje stresa, saj telo umiri, a ga ne uspava, telo zbudi, a ga ne razdraži.
Metin čaj pripravite tako, da ga pustite v kropu 3 minute in ne več. Najboljše je uživati sveže zelišče. Lahko ga spijete tudi 1 liter na dan.
Obema osebama sem svetovala (kar jima je najbolj pomagalo) Bachove cvetne esence:
Red Chsetnut: za osebo, ki je v nenehni skrbi za sočloveka, ki ima negativne misli, ko sliši rešilni avto, si misli, da so svojci v njem. Takšna oseba bo nase priklicala vse slabo, kar naveže v svojih mislih na druge.
Rock rose: za paniko, nemir, nenaden občutek panične tesnobe.
Cherry plum: za občutek nemira, ko ne veš več, kaj bi naredil, in se bojiš, da boš izgubil kontrolo nad samim seboj.
Wild rose: za vse blokade, zlorabe, strah in nelagodne pripetljaje iz otroštva.
Omenjeno mešanico uživamo zvečer pred spanjem. Za svojo naturopatsko mešanico Bachovih cvetnih esenc pišite na info@saeka. si.
Kot smo videli, ima anksioznost v naturopatski celostni obravnavi več simptomov in več različnih vzrokov. Dober naturopat ugotovi pravi vzrok vaše anksioznosti tudi s pomočjo iridologije in celo s pregledom jezika, ušesa, stopala ter hrbta.
Telo nam govori, le prisluhniti mu moramo. Naturopat harmonizira telo celostno, na psihični in fizični ravni, ter razloži osebi, kako naj si sama pomaga, in to predvsem s hrano.
Tkivna sol številka 6 in 1.
/ dalje

www.saeka.si

Piše Erika Brajnik / Anksioznost in stres - naturopatska pomoč (3)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme