Naturopatski nasveti (172)

Anksioznost in naturopatija
Na naturopatski pregled je prišel gospod srednjih let. Potarnal je, da ga stiska pri srcu, da ima malo povišan krvi tlak in da je bil na urgenci v zadnjih dveh tednih kar dvakrat, sredi noči ga je namreč zbudilo močno razbijanje srca, vendar EKG ni pokazal ničesar, posledično tudi ne vzroka.
Ob pregledu njegovega telesa in irisa sem videla jasne znake deficita srca in veliko skrbi. Vprašala sem ga, kaj ga dejansko skrbi. Odvrnil mi je, da ga skrbi, ko gre hčerka najstnica zvečer ven, in da nič ne spi, dokler se ne vrne domov, in da vsakokrat, ko sliši zvok rešilnega avtomobila, si misli, da je bilo s hčerko kaj narobe. Nič mu ne pomaga, nič ga ne pomiri. Stanje se izboljša le, ko se hčerka vrne domov.
Drugi primer: na naturopatski pregled je prišla gospa, ki je bila zaposlena na vodstvenem delovnem mestu. Potarnala je, da je nenehno utrujena, slabo spi, jo boli vrat in stiska v prsih ter da ji zadnje čase srce poskakuje celo tako, da jo razbijanje srca zbudi sredi noči.
Pogledala sem njen iris in videla, da je gospa v krču, da njeno telo porabi veliko magnezija in da ima velik deficit ledvic, čustveno blokado iz otroštva, vezano na strah.
IRIS GOSPE
IRIS GOSPODA
Navedla sem dva primera anksioznosti v naturopatiji. Če pogledamo malo širše in se opremo na tradicionalno kitajsko medicino, bomo videli, da sem v omenjenih primerih navedla očiten deficit srca in ledvic. Binom ledvice-srce je namreč tisti najznačilnejši za anksiozno stanje.
S prehrano si lahko zelo pomagamo, z njo namreč harmoniziramo telo tako, da se odpovemo vsem vrstam kruha in testenin, ki energetsko šibijo srce, ter mlečnim izdelkom, ki energetsko šibijo ledvice. Primer je srčni jedilnik iz moje knjige Naturopatski priročnik za samopomoč. Jedilnik predvideva zelo malo žit, veliko sadja in zelenjave ter beljakovin, malo ogljikovih hidratov in sladkorjev. Znano je namreč, da sladkorji sprožijo inzulinska nihanja in s tem nejevoljo, ki predstavlja dodaten stres za telo.
/ dalje

www.saeka.si

Piše Erika Brajnik / Anksioznost in stres - naturopatska pomoč (2)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme