Naturopatski nasveti (171)

Jesen je polna novih začetkov. Začnejo se: novo šolsko leto, novi tečaji, aktivnosti, službene obveznosti se zgostijo, vreme se spreminja, saj se dnevi krajšajo, pogosto dežuje in postaja mrzlo. Skratka, naše brezskrbno poletje je mimo in začne se mesec, poln težav, nalog in obveznosti. Mnoge izmed nas samo ob misli na to napade neugoden občutek nemira, stresa – anksioznosti.
Kaj je anksioznost?
Anksioznost je dejansko normalen del našega vsakdanjega življenja, fiziološki proces organizma. Poznamo pozitivno anksioznost, kot je na primer razpoloženje pred pomembnejšimi dogodki, npr. pred poroko ali ob nakupu nove hiše. To je stanje evforije in nemira oziroma pozitivno stanje fiziološke anksioznosti. Občutenja anksioznosti so del našega vsakdana, ki so sicer bolj doživeta, intenzivna. To so posebni trenutki, ki jih doživimo v življenju, in prav je, da so in da obstajajo. Omenjenega stanja pa v življenju ne sme biti preveč oziroma ne sme trajati predolgo, saj v nasprotnem primeru sproži v našem telesu procese, ki nam lahko resno škodijo. Naše telo ima v sebi naravna varovala: ko je naše telo izpostavljeno pretirani anksioznosti, aktivira celo vrsto nevronalnih krogov, torej poskuša ponovno vzpostaviti harmonijo; takrat govorimo o patološki anksioznosti.
Kaj je patološka anksioznost?
Anksioznost postane patološka, ko se poleg čustvenega stanja pojavljajo fizične motnje, ki trajajo nekaj časa: pozabljivost, živčnost, palpitacije, povišan krvni tlak, vrtoglavice, stiskanje v prsih, glavobol, pomanjkanje libida, razdražljivost, nemir, tresavica, apatija, nejevolja, utrujenost … Kot je razvidno, je fizičnih motenj, povezanih z anksioznostjo, res veliko, težava nastopi, ko te motnje trajajo tako dolgo, da postanejo kronične in se pojavljajo tudi ob navidezno nevtralnih dogodkih, ki so del vsakdanjega življenja.
Anksiozna oseba je nemirna, živi v nenehnem krču, v stalni pripravljenosti na negativen zunanji dogodek. Vsaka minimalna novica, ki je drugačna od vsakdanje rutine, osebo spravi v anksiozno stanje.
Pod anksiozna stanja prištevamo tudi panične napade, stres, socialne fobije, obsesivno kompulzivne motnje idr.

/dalje

www.saeka.si

Piše Erika Brajnik / Anksioznost in stres-naturopatska pomoč (1)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme