Naturopatski nasveti (170)

Tudi gospod ali gospa, ki čutita hlad v spodnjem ali zgornjem delu hrbta, si ne bosta veliko pomagala z bombažem, grelno in zdravilno moč ima samo volna, in sicer taka, ki je postavljena neposredno na kožo kot spodnja majica, da vsrka vase vlago in potegne hlad iz telesa. Volna na takšen način zdravi! Kot že omenjeno, svetujem volno, mešano s svilo, in ne bombaža.
Tudi svila ima zdravilno moč.
Svila je najbolj živo vlakno, kar jih poznamo. Je mehka in ima isti pH kot koža, zato je fiziološko koži najprimernejša. Enako kot volna prisluhne zahtevam našega telesa in se mu prilagodi – če je hladno, ga greje, saj je bila sama topel dom črvička, če nam je vroče, pa telo hladi tako, da mu zniža temperaturo. Zato jo svetujejo starostnikom, bolnikom in otrokom. Kot vemo, imajo dojenčki težave s termoregulacijo telesa, podobno tudi manjši otroci, saj med igro ali drugimi opravili pozabijo na mraz ali vročino. Zato obstajajo mamice in očetje, da otroka opazujejo in ga krepijo, tudi z izbiro pravega oblačila. Kombinacija volne in svile najlažje uravnava nenehna telesna temperaturna nihanja, ki so v nekaterih letnih časih bolj skokovita, v drugih pa manj. Bolj kot je telo krepko, lažje samouravnava te procese, bolj kot je telo šibko, težje uravnava termoregulacijo telesa oziroma izgubi pri tem veliko preveč energije. To energijo bi lahko prihranilo za rast (pri otroku) ali borbo proti bolezni (pri starejši osebi) ali ohranjanje zdravja (pri vseh ostalih). Tkanine, kot sta bombaž in lan, se ne shladijo, ko so mokre, torej telesa ne hladijo in tako povzročajo, da se otrok še naprej poti! Mešanica volne in svile se pa prilagaja našemu telesu.
Svila ima tudi drugo prednost – je tkanina zelo podobna naši koži, vsebuje iste aminokisline, kot jih najdemo na zgornjih plasteh kože, tako ščiti kožo, če je razdražena, npr. pri alergiji, ekcemu. Svila ne vsrka naravnih eteričnih olj naše kože, medtem ko bombaž to počne, zato je s svilo hidratacija naše kože konstantna. Svila deluje protibolečinsko: če svileni šal povijemo čez noč na boleči vrat, bomo opazili, da nam bo zjutraj bolje! Svila ščiti telo pred elektrostatičnim in elektromagnetnim sevanjem, zato je odlična pri stresu in omogoča miren spanec. Nasvet za dober spanec je naslednji: spimo goli, pozimi pokriti s svilenimi rjuhami in volneno odejo, čez poletje pa zadostuje samo svila.
Poznam ljudi, ki so si zaradi bolečin v križu sešili skupaj stare svilene šale in jih položili na blazino, da so vedno spali na svili, ker blaži bolečine! Svilena rjuha je dejansko nepogrešljiva pri nepokretni osebi!
Volna in svila imata zdravilno moč, sta naravna materiala, jaz ju obožujem. Po večini čez celo leto nosim spodnjo majico, ki je mešanica volne in svile, in se počutim odlično!
Iščimo zdravje!

Erika Brajnik
www.saeka.si

Zdravilna moč volne in svile (2)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme