Naturopatski nasveti (169)

Volna je tkanina, ki jo v naturopatiji priporočam kot oblačilo za zimo. Tistim z zdravstvenimi težavami pa priporočam volno tudi čez poletje. Veliko ljudi ob tem priporočilu razpre oči, se začudi in glasno ugovarja: “Pa ne volna, bode ali pika”! Ampak to ni tako – zdaj obstaja zelo lepo spodnje perilo, ki je mešanica volne, 85 %, in svile, 15 %. Tako perilo ima zdravilno vrednost! Volna ima namreč grelno moč; greje in skrbi za pravilno termoregulacijo telesa ter posledično naših organov, zato je pomembna tudi čez poletje, sploh za tiste ljudi, ki se veliko potijo. Pa malo podrobneje poglejmo, zakaj.
Volna je tisti material, ki ga že iz antike dobro poznamo, ima grelno moč in je naraven material. Človek je že od nekdaj uporabljal volno kot oblačilo, ki segreva telo. Volna vsrka vase vlago iz telesa in tako poskrbi, da je termoregulacija telesa pravšnja, ustvari tanko mikroklimo med tkanino in telesom, da je koža, ki se znoji, vedno suha, predvsem pa topla.
Iz naturopatske prakse vemo, da so mrzli predeli telesa manj prekrvavljeni, v njih energija ne teče oziroma izrazito manj. To je tudi mesto, kjer nastaja bolezen oziroma kjer človek izgublja energijo. Pomembno je, da nenehno opazujemo telo. Točke telesa, ki dejansko ne bi nikoli smele biti mrzle, so: križ, zgornji del hrbta (med lopaticami) in stopala. Le-ti morajo biti vedno topli in suhi. Tudi tako vzdržujemo zdravje, tudi tako skrbimo, da otrok pravilno raste.
Velikokrat se mi cgodi, da mi mamice govorijo, kako ima njihov otrok vedno mrzla stopala, ali da gospa z bolečinami v križu čuti vedno hlad v ledvenem delu, človek, ki kašlja, pa je hladen v zgornjem delu hrbta, med lopaticami.
Najprej bi vse mamice opozorila: ne oblačite otrok po modi, ampak na podlagi tega, kar vaš otrok dejansko potrebuje. Kako veste, kaj otrok potrebuje? Opazujte ga! Potipajte stopala – če so mrzla, potrebujejo mehke volnene nogavice (npr. volna, mešana s kašmirjem). Samo volna ima grelno moč in ne bombaž (čeprav še tako debel). Če ima otrok mrzle noge ponoči, mu nadenite volnene nogavice tudi čez noč. Tako bo bolj zdrav, ker bo izgubljal manj energije po nepotrebnem. Otroka vam ne bo treba moxati, izvajati presličnih kopeli ali drugih tehnik, ki telo grejejo.

Erika Brajnik
www.saeka.si

Zdravilna moč volne in svile (1)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme