Naturopatski nasveti (168)

Naš metabolizem je oblikovan za pomanjkanje in ne obilje, človek pa za vsakodnevno hojo (vsaj 4 ure) in ne za sedenje za pisalno mizo.
Že leta 1916 je bila priznana vloga nekaterih bakterij kot nespecifičnih imunskih stimulansov. Zato je delujoča probiotična flora pomemben znak za zdravo telo. Živimo v nenehnem stiku z virusi in bakterijami, ki jih dihamo in vnašamo s prehrano, saj samo okolje ni sterilno. Kljub temu v večini primerov ne zbolimo, saj je imunska obramba telesa močna in ji uspe nevtralizirati infekcijske agense. 40 % imunskih celic v telesu se nahaja v črevesju in nadaljnjih 20 % je umeščenih v limfnih tkivih sluznice.
Razlika med sposobnim in nesposobnim imunskim sistemom je definirana s številnimi dejavniki, ki spodbujajo razvoj imunskega spomina in imunske inteligence. Znano je, da je sposobnost učenja imunskega sistema največja v prvem obdobju življenja (do približno 12 – 14 let), nato se počasi letno zmanjšuje vse do starosti, obdobja, v katerem si težje opomoremo od okužb.
V črevesni sluznici se proizvajajo, kot sem že navedla, IgA, ki delujejo protivirusno in antibakterijsko ter aktivirajo črevesne encime. Zmanjšana prisotnost IgA je bila dokazana pri različnih boleznih avtoimunske narave, kot so revmatoidni artritis, lupus, kronični hepatitis, tiroiditis, v primeru raka itd. Probiotiki so pa uspešni, ker spodbujajo rast IgA, predvsem Saccharomyces boulardii.
Inteligenca imunskega sistema tiči v njegovi sposobnosti hitrega prilagajanja nenehnim stimulacijam, ki se izvajajo od poroda naprej, ko je imunski sistem sposoben spopadanja z dražljaji v prvih letih življenja, tj. med drugim in štirinajstim letom življenja. Nenehna stimulacija ne izčrpa imunskega sistema, vendar mora biti temu primerna. Naloge ne smejo biti pretežke za telo, ampak postopne, imunski sistem pa moramo vzgajati že od zgodnje mladosti, da bomo dosegli hitrejši in popolnejši črevesni sloj dobrih bakterij. Same naloge mora opraviti imunski sistem, saj je to temelj za razvoj imunske inteligence, in ne antibiotik. Otroci morajo biti “zdravo” bolni in samo tako se bo pravilno zgradil imunski sistem.
Če bo črevesje delovalo pravilno, bo tudi um čistejši v starosti in možgani se ne bodo starali, pravilna črevesna ekologija in nepatološka imunska stimulacija pa ohranjata in okrepita zdravje telesa.
Kandida, ko poraste v patogeno glivo, vse omenjene procese zavira.
Kako diagnosticirati kandido? Z biopsijo, test s kozarcem ni zanesljiv, na irisu se sicer vidi porast parazitov, ampak iridologija v naturopatiji ni diagnostična metoda, saj, če bi taka postala, bi izgubila svojo učinkovitost.
Česen ter zelišča, ki delujejo protiparazitno, kandido težko ubijejo, jo lahko zavirajo, težko jo pa ubijejo, kajti samo gliva ubije glivo!
Še toliko bolj pomembno je to takrat, ko govorimo o globoki kandidi, ki je impregnirala vezivno tkivo, kar pomeni, da se je obolenje že velikokrat ponovilo. Takrat ne deluje antibiotična kura, ampak samo probiotična kura.

Erika Brajnik
www.saeka.si

Kandida (4)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme