NATUROPATSKI NASVETI (165)

Kandida (1)
Kandida ni bakterija, ampak gliva, ki ima svojo funkcijo v našem telesu, saj presnavlja sladkor; ko postane patogena, takrat pa nam povzroča težave.
Najmanjši mikroorganizmi na svetu nas bodo rešili in mi se tega dejansko še ne zavedamo. Bakterije in glive s probiotičnim delovanjem imajo nalogo, da spodbujajo in krepijo imunski sistem; na ta način postane odpornejši in bolj prilagodljiv. Pomagajo nam celo s spodbujanjem celic imunskega sistema, da lažje prepoznajo rakave celice in jih uničijo.
Kot je potrdila tudi znanost, lahko rakavo obolenje potihoma nastaja več let, čisto počasi, dan za dnem. Ne da bi se zavedali, ga hranimo z nepravilno hrano, našimi strahovi, jezo, emocijami itd. S spremembo prehranjevalnega režima, tako da hranimo dobre bakterije in ne slabih, kot je npr. kandida, ki, če postane patogena, poslabša vsako rakavo obolenje.
Naloga naturopata je, da nauči človeka pravilnega prehranjevanja oziroma, zakaj določeno hrano privilegirati pred drugo, da se v črevesju lahko hranijo dobre bakterije. Ni pomembno samo, kaj in koliko jemo, ampak tudi ob kateri uri to počnemo, da telesa ne zakisamo! Hrana je naš vir energije, tiste, ki jo potrebujemo, da živimo in vsak dan sproti preživimo.
Kako naj postopamo? Pretirana higiena, ki jo danes mnogi oglašujejo, zavira rast našega imunskega sistema. Ljudje, ki si nenehno mrzlično umivajo roke, uporabljajo sterilne robčke, otroke zapirajo v domove in jim ne pustijo, da bi se normalno igrali, umazali, dotikali živali in rastlin, zavirajo rast imunskega sistema. Taka oseba bo dejansko imela nekako odprto rano, ki bo gledala v svet, saj v sebi ne bo imela vojske (dobrih bakterij), ki bi jo branila. Imunska inteligenca se pri takem otroku ne bo razvila in bo le-ta nenehno odvisen od zdravil, zaradi katerih bo iz leta v leto vedno bolj slabel.
Telo in imunski sistem moramo nenehno spodbujati, da reagirata, vendar mora biti spodbuda postopna in izvedena na pravilen način. Onesnaževanje je dandanes vedno agresivnejše, kar pa naše telo vedno težje prenaša oziroma vedno znova prejema dodatne naloge. Tudi živila so vedno bolj siromašna, posledično prejema naše telo vedno manj energije. Stari slovenski rek pravi: prazna vreča ne stoji pokonci! Kar seveda drži, zato potrebujemo dobre bakterije, ki nam pomagajo, da smo močnejši, da zaviramo rast patogenih bakterij in na ta način preprečimo nastanek kroničnega obolenja.

Erika Brajnik
www.saeka.si

Kandida (1)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme