Naturopatski nasveti (156)

Pogosto se dogaja, da v poletni vročini rade otekajo noge, in to ne samo starejšim oziroma nosečnicam, tudi mlajšim osebam, ženskam, dekletom in moškim. Zakaj se to dogaja? Razlog tiči predvsem v upočasnjeni venski in limfni cirkulaciji.
Zjutraj vstanemo, noge so lepe, suhe, elegantne, zvečer pa zatečene, zadebeljene, polne vode kot dve klobasici. Če nosimo nogavice, se jasno vidi rez elastike. In to se dogaja predvsem v poletnih mesecih, ko je vroče, zato ne ostane drugega kot pozabiti na elegantne petke in sandale!
Kako se temu izogniti?
Noge nam otekajo predvsem zaradi venske in limfne upočasnjene cirkulacije. Zakaj se cirkulacija sploh upočasni? Zaradi dveh razlogov; ker se kakovost žil poslabša in zaradi toksinov, ki se v presežku naberejo v krvi in limfi ter delajo telesne tekočine bolj viskozne, goste. Sami vemo, da gosta tekočina teče počasneje kot redka.
Ukrepamo lahko predvsem s hrano.
Od živil, ki najbolj gostijo našo kri in upočasnjujejo cirkulacijo, so žita. V prvi vrsti je tu bela moka in vse vrste kruha in testenin. Drugo najpomembnejše živilo, ki se ji je priporočljivo izogibati, je mleko in vsi mlečni izdelki živalskega izvora. A ne za vedno, samo za obdobje 3 mesecev, kolikor pač traja poletna vročina.
Primer poletnega zajtrka, ki prečisti kri in limfo, je prosena kaša s sadjem, semeni in suhim sadjem. Dopoldne uživajmo sadje, za kosilo solato in ribe ter lahko kašo, večerja pa naj bo strogo samo zelenjavna in beljakovinska z veliko svežimi ribami, vsaj 5x na teden.
Že Hipokrat, oče medicine, je izrekel: “Hrana naj postane naše zdravilo”! Vsak dan dajemo našemu telesu navodila, kako naj deluje, navodila mu dajemo večkrat na dan, in to s hrano. Hranimo se vsak dan sproti, večkrat na dan. Hrana je edini medij, s pomočjo katerega res nadzorujemo naše telo. Z njo lahko popolnoma nadzorujemo delovanje našega telesa, hranimo bolezen in gostimo kri, če vsak dan za zajtrk uživamo kruh, maslo in marmelado, kekse, potice in zavitke. Lahko pa poskusimo (če imamo zadebeljene noge) uživati za zajtrk sadje, semena in proseno kašo.
/ dalje

Erika Brajnik
www.saeka.si

Otekanje nog in naturopatija

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme