Naskok na Superligo so še sanje

Piše: Urška Petaros

POGOVORJernej Terpin, odbojkar

Zmaga Agnelli Tipiesse Bergamo v italijanskem pokalu A2-A3 lige v odbojki nosi tudi močan slovenski pečat. V ekipi namreč igrata tudi Slovenca Jernej Terpin in David Umek. 25-letni Števerjanec Terpin je bil v svoji ekipi tudi najzaslužnejši za prvo lovoriko v sezoni, saj so ga ob koncu tekme razglasili za najkoristnejšega igralca finala. Zmotili smo ga v soboto, ko se je s soigralci vozil na dolgo gostovanje v Lagonegro, kjer so v nedeljo igrali prvenstveno tekmo (in domačo ekipo premagali s 3 : 1). Pogovarjali smo se o komaj osvojenem pokalu, pa tudi o odbojkarskem prvenstvu v tem pandemičnem letu.

Po finalnih tekmah po navadi športniki v intervjuju takoj zatem povejo, da ne dojemajo še dobro, kaj so dosegli. Po dveh prespanih nočeh: ste zdaj dojeli?

Zdaj sem končno spoznal, da smo zmagali in dosegli pomemben rezultat. Pri tem mislim tudi na osebni rezultat, ne samo ekipni. Po tekmi je bilo treba prespati in “preboleti” praznovanje. Včeraj (dan po tekmi, op. a.) je bil čuden dan, saj smo dan prej praznovali celo noč. Danes pa, ko smo se spet dobili na avtobusu, je opaziti, da so še živi občutki in vlada veselo razpoloženje. Zdaj smo veliko bolj sproščeni. Cel teden pred tekmo smo bili nekoliko napeti, pa tudi med samo tekmo.

Takoj po tekmi imaš še toliko adrenalina, da se ne moreš še zares sprostiti. Tudi ko greš spat, si mentalno še enkrat pogledaš prav vse akcije in trenutke tekme. Končno se lahko po dnevu ali dveh sprostiš in realiziraš, da si naredil lep rezultat. Tako da sem zdaj zelo zadovoljen.

Med drugim ste bili izbrani za najkoristnejšega igralca finalne tekme. Ste pričakovali to nagrado?

Na začetku tekme sem si to zelo želel, ker verjamem, da je letošnja sezona ena mojih najboljših. V polfinalni tekmi sem tudi zmagal kot najboljši igralec in sem si zelo želel, da bi zmagal tudi v finalni, ki so jo predvajali po televizijskem kanalu RaiSport. Želel sem jo osvojiti tudi za vse, ki so me gledali in mi sledili od doma.

Ko smo začeli igrati, sem videl, da smo prvi set igrali dobro, drugega tudi, v tretjem sem dosegel veliko število asov in sem nekako pričakoval nagrado. Mislim, da so to pričakovali tudi soigralci. Ko smo stali na odru za zmagovalce, so mi vsi govorili, da bom gotovo izbran jaz. Sam pa nisem hotel pomisliti na to, saj bi bil razočaran, če se to ne bi zgodilo. Na koncu ne morem reči, da je bila ta nagrada pravo presenečenje, sem pa z njo res zelo zadovoljen.

Omenili ste nekaj nervoze med tekmo. Je bilo težko igrati, ker ste veljali za favorita?

Gotovo. Ko si favorit, je vedno težje igrati, ker ljudje pričakujejo, da boš zmagal. Že v torek (dva dni pred tekmo, op. a.) sem hotel izklopiti internetno povezavo na telefonu, ker so mi vsi pisali: “srečno”, “zmagali boste”, “verjamemo vate” … Tudi to ustvari ogromno napetost, stalno razmišljaš o tej tekmi, da boš moral zmagati … Zato sem komaj čakal, da bomo igrali, predvsem zaradi pristiska vseh ljudi, ki so mi pisali. Povrhu vsega pa ob tem tudi pomisliš: kaj pa če izgubimo? Kaj pa če igram slabo? Ampak na koncu verjameš, da lahko gre dobro. Ko pa zmagaš, ne moreš biti bolj vesel kot tako.

Že celo sezono igrate pred praznimi tribunami. Kakšen je občutek?

Je nekoliko žalostno, saj sem prepričan, da sta publika in navijanje pomemben del športa. Mislim, da ti lahko da publika v določenih trenutkih tisto dodatno energijo. Predvsem ko gre slabo, jo zaslišiš, in ti da dodatno moč. Zato se mi zdi res škoda, da je ni. Še bolj mi je žal, ker zmagujemo in smo prvi, saj bi imeli verjetno vedno polno dvorano.

Kako pa imate organizirane treninge v času epidemije?

Treniramo normalno. Zaradi covida-19 opravljamo brise dvakrat tedensko, vsak torek in petek zvečer. Treningi pa so povsem normalni, dvakrat na dan. Poleg igralcev so testirani vsi, ki sodijo v organizacijsko ekipo, tudi trenerji, fizioterapevti, zdravniki … Tako lahko normalno treniramo in ne nosimo zaščitnih mask.

Kaj pa privatno življenje: zaradi epidemije imate verjetno veliko omejitev?

Lombardija je postala spet rdeča, prej je bila oranžna, še prej tudi rdeča … Zaradi vseh vladnih odlokov tako ali tako ne moremo hoditi ven. Moji dnevi so zato kar monotoni: jutranji trening, vrnitev domov za kosilo, popoldne grem lahko v trgovino, potem se vrnem domov, spet na trening in domov, večerja in spanje. S soigralci pa se navadno družimo po tekmah.

Se vam zdi, da ta pandemijska situacija vpliva tudi na prvenstvo?

Gotovo. Po moje je to vplivalo tudi na sam Pokal Italije. Taranto, ki je bil eden od favoritov, je imel pozitivne primere v ekipi dan ali dva pred četrtfinalno tekmo pokala, tako da pozitivni odbojkarji niso mogli igrati in so izgubili tekmo, saj so igrali v okrnjeni postavi. Pa tudi ko dva ali tri tedne ne igraš zaradi covida in se moraš potem vrniti na igrišče in igrati tudi dve do tri tekme na teden, postane naporno s fizičnega vidika. Zato je veliko ekip utrpelo nekaj škode. Mi smo imeli s tega vidika srečo, saj so v naši ekipi zboleli vsi istočasno, dva tedna nismo igrali in smo se potem vsi po dveh tednih vrnili in spet začeli trenirati in graditi kondicijsko pripravo. Pri drugih ekipah pa so bili pozitivni najprej nekateri igralci, potem še drugi … Zdaj bomo morali biti pozorni za play-off.

Zdaj ste zmagali prvo lovoriko, v rednem delu prvenstva pa ste osvojili kar tri tekme pred koncem. Naskakujete Superligo?

Superliga je še tako daleč, da mi je težko misliti nanjo. Naskok na Superligo so še sanje: takšne, o katerih si ne upaš misliti, ker se bojiš, da se ne bodo uresničile. Igrati moramo tekmo za tekmo, saj je še dolga pot. Imamo še tri tekme v rednem delu prvenstva, nato četrtfinale, ki se igra na dve zmagi, polfinale in finale pa še po tri zmage.

Kateri pa so vaši osebni cilji za naprej?

Igrati čim bolje in, zakaj ne, imeti tudi malo sreče in dobiti dobro ekipo za naslednjo sezono. Mogoče tudi v Superligi. Ne vem, ali sem že pripravljen nanjo ali bo treba še malo delati. Cilj pa je vsekakor ta, da se izboljšujem iz dneva v dan.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme