“Naj vam pokažem še odličnejšo pot ”

Piše: Jana Barba

Predstavitev poletne številke svetopisemske revije “Božja beseda danes”

Božja beseda danes je katoliška biblična revija, ki jo izdaja Zavod biblično gibanje s podporo SŠK. Poletna številka je (ponovno) posvečena sinodi. Prispevki v novi številki z različnih vidikov obravnavajo svetopisemski motiv poti s temo CERKEV NA SKUPNI POTI. Številka ponuja odmev več avtorjev na svetopisemsko vrstico: “Naj vam pokažem še odličnejšo pot (1 Kor 12, 13b).”

P. Bogdan Rus v uvodniku predstavi poletno številko, ki prinaša razmišljanja o poti, saj je Cerkev sedanjega časa, dokler je živa, neprestano na poti in se spreminja. Pri tem podčrta pojem notranja pot, ki jo po papežu Benediktu imenuje romanje vase.

Z branjem revije vsakdo lahko veliko pridobi. Izmed svetopisemskih oseb je Izet Veladžić tokrat izpostavil zakladničarja, ki je postal prvi etiopski kristjan (Apd 8, 26-39), in o njem podaja dve ugotovitvi: bil je pameten in ponižen mož. Postavlja ga kot vzornika tistim, ki jim branijo brati Sveto pismo s Cerkvijo in jih silijo, naj se zanesejo le na svojo pamet. Zakladničar se je namreč dal poučiti Filipu, ki ga je potem tudi krstil. Tudi Alan Tedeško in Blaž Kernel podasta bralcu poduk za boljše razumevanje Svetega pisma. Tedeško pojasnjuje pot v Stari zavezi, od Abrahama do Mojzesa. Kernel pa razlaga pot v Markovem evangeliju in spomni, da so prve krščanske skupnosti nase gledale kot privržence poti. Zanimiv je tudi povzetek primera zdravljenja duhovne slepote pri učencih, v katerih Jezus ruši napačne predstave o Bogu. Članka sta pripravljena kot gradivo za pogovor v skupini in lahko obogatita biblično skupino, družino ali pa samo skupino prijateljev. Tudi zapis Teje Omerzel lahko služi za izhodišče pri osebnem delu. Postavlja konkretne izzive kot npr. “Za koga bom to poletje molil, da bo povabil v svoje življenje Gospoda?”

Primož Erjavec predstavi dva nagovora papeža Frančiška, v katerih je razložil smisel sinodalne poti. Hoja z Jezusom zahteva nenehno spreobračanje samega sebe. Vodnik pri hoji za Kristusom pa more biti Sveti Duh, ki nam predlaga najboljšo pot.

Za bralce, ki se navdušujejo nad gorami, bo zanimiv zapis Mitje Markovič, v katerem ponuja razmišljanje ob treh svetopisemskih odlomkih v povezavi s hojo v gore.

V reviji sta predstavljeni upodobitvi Mire Ličen Krmpotić dveh meditacij Chiare Lubich, ki se posebej skladata s temo poti kot udejanjanja sinode: Brat-pot k Bogu in Cerkev.

V reviji najdemo priporočili za branje dveh knjig, ki se naslanjata na Sveto pismo. Pri založbi Družina je izšel prevod zadnje knjige Tesse Afshar Nilski dragulj ter priročnik Francozinje Benedicte Lucereau, ki se posveča zakonski problematiki in poglobljeno razpravlja o medsebojni ljubezni, seksualnosti in poslanstvu mož in žena. Njeno delo ima naslov Po božji podobi – svetopisemske besede za pare.

Za župnike in njihove sodelavce v župnijskem pastoralnem svetu bo zanimiv intervju z župnikom Simonom Potnikom iz Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec. Z navdušenjem, zgledom in besedo skušajo pričevati hojo za Jezusom Kristusom, delujejo v smeri, ki ji skrajšano rečejo “smer Jezus Kristus”. Intervju podaja dragocene izkušnje, kako se “hoditi skupaj, ljudstvo in duhovnik” uresničuje v naši krajevni Cerkvi.

Tudi Gregor Čušin je ob nosilni vrstici pripravil zelo zanimiv zapis. Bralec bo lahko videl dodano vrednost slovenskega prevoda “hoditi”, ki pravzaprav pomeni “biti z nekom v ljubezenskem odnosu”. Tako tudi sinoda (“hoditi skupaj”) opozarja in poziva, da bi se morali zaljubiti v Kristusa, Cerkev, bolne in odrinjene, pozabljene in osovražene.

Za učeče in študijsko bolj razpoložene bralce je na voljo več prispevkov. Samo Skralovnik pojasnjuje besedo Hebrejec in odgovarja, koga ta izraz označuje danes, ter poda sedem zanimivosti o jeziku hebrejščina. S. Snežna Večko pa odkriva ključ za razumevanje Svetega pisma v razlagi pojmov zaveza in nezvestoba. Zahtevnejši bralec bo v članku br. Jana Dominika Bogataja lahko izvedel o starokrščanskih utrinkih o sinodalni grščini, ki se navezuje na cerkvene očete, med drugim posebej na sv. Ireneja Lyonskega (+ok 202), ki je bil letos 21. 1. 2022 imenovan za cerkvenega učitelja.

Udeleženci biblične šole in tisti, ki še razmišljajo, da bi se prihodnje leto priključili, lahko preberejo poročilo o zaključnem srečanju, ki je bilo junija v Preboldu, ter vabilo k vpisu v novo študijsko leto (2022/2023), v katerem bodo nadaljevali starozavezno pot skozi besedila Druge Mojzesove knjige.

Prijave in informacije: biblicnogibanje.si/biblicna-sola.

Revija izhaja trikrat letno. Naslednja številka revije Božja beseda danes bo izšla decembra 2022.

Preberi tudi

Velika noč v vernikih (3)

Kristjani in družba

Iskreno čestitamo!

Slovenija

Iskreno čestitamo!

21.06.2023
Romanje svetoivanskih vernikov na Sveto Goro

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme