Na stopnicah (44)

Piše: Jernej Kurinčič

Duhovni obvozi

Od časa do časa v člankih, ki mi jih prinese mimo, odkrijem zares učinkovit pojem; takega, ki na kratko ubesedi zapleteno razmišljanje ali razpoloženje. Eden od takih pojmov je “duhovni obvoz”.

Govori o nagnjenju vernikov, da za zadeve, ki zahtevajo zelo konkretne življenjske drže, dejanja in izjave, najdejo nekakšne “duhovne alternative”. S tem sem se ogromno srečeval – in bil tega marsikdaj tudi (so)kriv. Odmev tega najdemo tudi v alergiji liberalcev na krščanski “molil bom zate in imel te bom v mislih” (thoughts and prayers), ki je pogosto prvi odziv na tragične dogodke našega časa med kristjani. Po pravici povedano, je včasih to najboljši odziv, ne pa vedno – in včasih je prav očitno napačen. Celo žaljiv. Drug primer je tisti očitek – ki sicer izhaja iz katastrofalno napačnega razumevanja spovedi -, da gredo kristjani pač k spovedi, potem pa mirno grešijo naprej; a vendar je v tem nekaj resnice. Koliko je v spovednici resnega namena spremeniti se in konkretnega načrta za to – koliko pa samo stihijskega odmetavanja svoje navlake, ker se tako pač dela (ali je celo treba)? Pogosto se dogaja, da so glede tega precej bolj problematični razni “prebujeni” kristjani. No, po drugi strani je res, da ostalim včasih ta duhovna dimenzija bivanja ostane popolnoma prikrita in vse razumevajo zgolj kot lastno vzročno-posledičnost, kar spet zavaja. In nam nalaga večjo težo, kot je prav. A vernik se mora vsekakor paziti nasprotnega, kjer je vse v božjih rokah in je on le peresce na gladini viharnega morja, le otroček sredi dogajanja.   

Ko se pojavijo težave v življenju ali na svetu, se prehitro zgodi, da je vsega kriv Hudič ali pa bi morali več moliti. Ne pljuneš pa v roke in se pogledaš v ogledalo.

“Moj zakon je v krizi, ker ga napada Hudič!” Ne, dragi moj, kriza je v tem, ker z ženo sploh ne komunicirata. Pojdi na svetovanje. Nauči se odkritega pogovora. Jamčim ti, tvoj zakon se bo izboljšal.

“Mojo depresijo povzročajo zle sile. Bog je še ni ozdravil, ker nisem dovolj molil.” Ne, depresija je podrto kemično ravnotežje. Morda je nekaj prehodnega in moraš samo malo potrpeti. Lahko pa, da boš moral k zdravniku in boš dobil zdravila. Ali pa moraš ob strokovni pomoči razviti drugačen način spopadanja s težavami.

“Ljudje zapuščajo Cerkev zaradi delovanja demonskih sil.” Verjetno tudi to, ampak v glavnem pa jo zapuščajo zato, ker v njej ne najdejo več življenja. Ker je razlika med njihovo osebno življenjsko izkušnjo Usmiljenega in pa formalizirano puščobo, ki jih čaka v cerkvenih klopeh, pač prevelika.

“Fantje se ne odločajo za duhovništvo, ker klic zaduši sodobno posvetno življenje.” Kateri fant pri zdravi pameti pa bo sprejel vlogo, kjer mu ustanova (ki se ima za nosilko naprednega človeškega dostojanstva) to dostojanstvo na vseh ključnih življenjskih področjih krni in ga obravnava slabše kot sužnja?

“Naša punca vztrajno hujša in cele noči ne spi, šli bomo k ekskorcistu.” Morda je tudi to del problema, pa vendar: morda pa je vseeno zadnji čas, da se glede njene anoreksije odpravite na strokoven posvet in pobliže pogledate obiske dedka, po katerih je vedno vsa iz sebe in čudna?

Dovolj primerov, ker nikoli ne bodo mogli biti izčrpni. Gre za težnjo, da v bistvu po otročje svojo odgovornost in razumevanje položaja prevalimo na neko “višjo silo”, pa čeprav je še precej tistega, s čimer bi se morali ukvarjati in brskati. Da je prehitro vse “božja volja”, “skrivnost” ali pa “delo Zlega Duha”.

Tako “poduhovljenje” naših življenjskih bitk je tako privlačno, ker da našemu egu jasnega in prepoznavnega zunanjega nasprotnika – in ta je neviden in močnejši. Ne morem storiti popolnoma nič, da bi ga premagal, lahko samo čakam. Ni se mi treba spremeniti.

Mimogrede, Jezus pač ni učil tega, njegove prve besede so vedno bile “metanoia”, spreobrnjenje, torej obrniti svoje bistvo na glavo. Korenita sprememba, ne lagodno plavanje v juhi smiljenja samemu sebi, dokler mi iz nebes ne pade na glavo nekakšno drugačno življenje. Pogosto si precej sam razlog svojih težav. Treba je pošteno pogledati na svoje življenje in si tudi priznati, da Hudiču kar malo delam krivico, kako je za vse kriv samo on.

Če se kdo od nevernih zdaj privoščljivo hahlja, podkrepljen v svojih predsodkih do vernikov, pa naj mu postrežem z naslednjo ugotovitvijo: zelo podobno vlogo “obvoza” pač vedno igrajo tudi ostali “veliki drugi” človeštva: družba, politika, (za otroke) odrasli, (za zaposlene) šef … če smo pošteni, tudi za marsikaterega “nevernega” še vedno – Cerkev.

Preberi tudi

Na stopnicah (40)

Na stopnicah

Na stopnicah (40)

23.04.2022
Na stopnicah (34)

Na stopnicah

Na stopnicah (34)

12.03.2022
Na stopnicah (44)

Na stopnicah

Na stopnicah (44)

21.05.2022
Na stopnicah (29)

Na stopnicah

Na stopnicah (29)

05.02.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme