Na stopnicah (43)

Piše: Jernej Kurinčič

Živi, ljubi in se smej!

Tak je naslov trenutne razstave v naši galeriji. Seveda v angleščini, ker smo “moderni”. Torej: Live, Laugh, Love. Bolj spletno vkoreninjeni se že kremžijo, saj jim je geslo verjetno že priklicalo pred oči tudi že skoraj mitično osebo, ki ji je ta rek ponavadi položen v usta. Karen seveda, samozadovoljna ameriška gospodinja srednjega razreda, ki v trgovini vedno zahteva menedžerja in ima v kakšni omari obvezno nekaj steklenic vina za samotne trenutke. Z značilno frizuro in še značilnejšo pasivno agresivno držo zavesti o svojih pravicah in pravici do razžaljenosti. Brez tega okvira, te amerikanske lahkotnosti bivanja, ta rek morda sploh ne bi imel takšne teže. Razumeli bi ga v tem, kar pripoveduje, torej nekakšno stoično nekomplicirano mirnost bivanja. Odpoved sekiranju za vsako malenkost dneva, da so le splošne stvari v življenju na mestu. Važno, da smo zdravi, kot se je reklo včasih. Tista nepospravljena omara ali lisa vodnega kamna v kopalnici za goste pa lahko počaka. Treba je imeti jasno pred očmi prioritete in za vse drugo ne pretirano izgubljati živcev. Včasih tudi s pomočjo kakšnega kozarčka …

Ni težko razumeti, zakaj je sodobni svobodomiselnež nestrpen do tega rekla in sploh do raznih Karen: najprej je pač že tako, da steklenice vina v omarah (ali še kakšne bolj “učinkovite” substance) niso nedolžne. Kozarček čez vsako skrb prej prispeva k temu, da se skrbi in težave še pomnožijo, raztapljajo se v vinu ne. Poleg tega je življenje prekomplicirano, da bi bili glede njega kar počez pozitivni. Sploh morda tisti, ki se jim iz različnih razlogov ni uspelo prebiti do tiste imenitne situiranosti, ki ti daje dovolj notranje napihnjenosti, da greniš življenja ljudem po trgovinah in uradih. V svetu so huda vprašanja in naloge: podnebna kriza, vojna v Ukrajini, lačni otroci, zapuščena legla psičkov v Hondurasu, zlorabljanje moči za spolne usluge v Hollywoodu, pravice prašičev v klavnicah … In ti bi se pa kar veselil, smejal in mirno živel obdan s tistim ozkim krogom ljudi, ki jih imaš rad. Kako neizmerno sebično! Pravi aktivist vendar vedno malo slabo spi zaradi dejstva, da je na svetu toliko hudega, nerešenega in bolečega! Ko že mislimo, da smo rešili svet z eno spremembo, pa pride druga – ali se je ovemo. Precej po zgornjem seznamu, ki nekje na polovici postane malo manj vsesplošno zavezujoč za človeštvo. Vedno moramo biti na preži za novimi oblikami diskriminacije, marginalizacije in neenakosti. Včasih se to dogaja do meje, ko je že nemogoče normalno komunicirati – v nekaterih kontekstih ne prideš dlje od vprašanja, kateri osebni zaimek ustreza sogovorniku zanj. In v tem so si Karen in njeni največji sovražniki pravzaprav zelo podobni: oboji se ukvarjajo s “problemi razvitega sveta” (first world problems), samo da eden od vpletenih to prepozna in se odloči vse skupaj malce dati ob stran – drugi pa skozi to vidijo skorajda osmišljenje svojega obstoja in se seveda vedno znova zakadijo vanje. Kakorkoli smo torej kritični do naše Karen in nam gre s svojim nenehnim sklicevanjem na svoje pravice na živce, ima na koncu pravzaprav precej prav – zelo pomembno je preživeti, imeti rad in ob tem biti veder. Pesti pa jo, da je popolnoma slepa za širše posledice svojega početja – in tudi sloga življenja. Da njeno sitnarjenje po nepotrebnem krade čas uslužbencem. Da je s svojo vsiljivo “ljubeznijo” prej v škodo kot v korist. Da je sebičnost zdrava lahko samo do določene (precej majhne) mere – potem pa postane teror.

Ni nam treba ne reševati ne zagovarjati Karen, tega si verjetno niti ne zasluži. Morda pa je prav, da “rešimo” rek iz naslova. Ker nas, z nekaj poglobljenega razumevanja in razgleda okrog sebe, pravzaprav lahko zelo dobro vodi. Morda je del tega poglobljenega razumevanja tudi osebna zgodba z Bogom. Ljubezen tako ni samo cukrena navezanost na najbližje – vsi smo bratje in sestre -, življenje ni samo užitek dokler gre – je pot in je poklicanost -, vedrina ni samo pozaba – je zavest, da smo na varnem in svobodni.

Preberi tudi

Na stopnicah (43)

Na stopnicah

Na stopnicah (43)

14.05.2022
Na stopnicah (36)

Na stopnicah

Na stopnicah (36)

26.03.2022
Na stopnicah (34)

Na stopnicah

Na stopnicah (34)

12.03.2022
Na stopnicah (31)

Na stopnicah

Na stopnicah (31)

18.02.2022

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme