Na stopnicah (18)

Piše: Jernej Kurinčič

Potrošništvo idej

Marsikdo označuje današnjo zahodno družbo kot potrošniško. A to ponavadi leti na materialne predmete in razsežnosti: da si domove polnimo z gorami zadev, ki jih ne potrebujemo zares, a jih vendar “moramo imeti”. Da se uspešnost neke osebe ali družbe meri po njeni kupni moči. Da smo vajeni večino predmetov zavreči, ko se jih naveličamo. Da pravzaprav šteje več njihova emocionalna kot pa uporabna vrednost – da je večina izdelkov zato načrtovana bolj za to, da zadovolji našo potrebo po imeti, kot pa da bi jih uporabljali. Sploh uporabljali dalj časa: obleke, elektronika, avtomobili, gospodinjski aparati … življenjska doba vsega je šla na kakšno petino, namesto da bi se podeseterila, kar bi današnji proizvodni procesi omogočali. A nihče si pač ne želi imeti pralnega stroja svoje babice ali podedovati avtomobila (razen če je starodobnik). Vsi bi radi novo, z novimi svetlečimi lučkami in seveda mnogimi opcijami, ki jih generacija izdelkov pred tem še ni imela in brez katerih si vsakdanjika, tako reklame, pač ne moremo privoščiti. Neki moj znanec je prav zbiralec raznih USB naprav: vsakič, ko se srečava, ima kakšno več in praktično nobena ni res pametna (in ne upošteva elektronskih omejitev USB vrat), od ventilatorjev, preko lučk do razkuževalca za zobno protezo … No, to zadnje sem si izmislil, morda pa sem dal komu poslovno idejo.

A potrošništvo se sploh ne odvija samo na ravni materialnega, vzporeden proces opazimo tudi na področju idej in duhovnosti. Proces v smislu, da si omislimo to, kar je moderno – ker imajo pač vsi –  potem pa to hitro zavržemo in hlepimo po novem. Zadnjič sem pisal o samopomoči in pri gledanju na vse skupaj ne moremo izpustiti vidika potrošništva. Pravzaprav nam dobro pojasni, kako to, da ljudje tako planejo na ideje, gibanja, duhovnosti, tehnike in kar je še takega v raznih metodah samopomoči: tega smo vajeni iz veleblagovnic. Tudi v idejno-duhovnem smislu je svet postal veleblagovnica, kjer se na namišljenih policah bohoti tako ali drugačno pisano blago masovne, a kratke potrošnje, ki je danes moderno, jutri pa ga bomo zavrgli – ne le, ker ne bo več “in”, pač pa, ker ima zelo omejen rok trajanja: materialne zadeve se zelo hitro pokvarijo in obrabijo, pri idejah in duhovnostih pa se pokaže njihova omejenost in nedomišljenost. Drugače rečeno, da bolj škodujejo kot koristijo. Do velikih idej, ki so premikale narode, smo sicer zahodnjaki skeptični, imamo še pred očmi njihovo razdejanje – a to nas ne moti, da bi na ravni posameznika ne letali s cveta na cvet v različnih “majhnih” idejah. Celo obratno je: ker nam življenja ne polni kakšna velika prelomna vizija, smo v žeji za vsaj čim, kar bi nas vodilo, toliko bolj dojemljivi za “ideje vsakdanje potrošnje”. Skoraj vedno je v ozadju take močne moderne ideje kakšen posameznik, ki ima dozdevno ključe do rešitve našega položaja. Ko malce pojenja slava in uveljavljenost enega, se že požene kvišku novi. Po vseh oglaševalskih načelih je sporočilo vedno zavito v najbolj pisano in privačno embalažo in seveda predstavljeno kot absolutna novost. Kar se te novosti tiče, po nekaj letih opazovanja lahko rečem, da se te potrošniške ideje jasno delijo v dve skupini: na novo, senzacionalno povedane stare modrosti ali pa očitno škodljive eksperimente. Resnično novega in prelomnega je neverjetno malo.

Kot pri vsem potrošništvu je tudi na tem področju prvi cilj mladina. Kjer je sicer že od nekdaj jasno, da se jim večinoma zdi, da “tastari” nič ne vejo o svetu (pa čeprav so ga gradili oni), da so zdaj čisto novi časi, ki jih oni ne razumejo. Pri tem ne opazijo, da so torej tisti, ki pa naj bi jih razumeli, predvsem taki in drugačni trgovci in pa njihovi vrstniki z včasih ne najboljšimi nameni.

Če govorimo o potrošnišvtu, ne moremo mimo denarja. In prodajanje idej je sploh dober posel: nobenih garancijskih rokov, nobenih težav z dobavo in transportom, nadgradnje in “popravila” so stvar trenutnega navdiha … Naj gre za knjige, oddaje, osebna vodenja, razne terapije, skupine, društva in kar je še mnogo drugih podobnih reči, vse je za spretnega dobičkarja lahek denar.

Preberi tudi

Na stopnicah (7)

Na stopnicah

Na stopnicah (7)

06.08.2021
Na stopnicah (5)

Na stopnicah

Na stopnicah (5)

23.07.2021
Na stopnicah (20)

Na stopnicah

Na stopnicah (20)

20.11.2021
Na stopnicah (3)

Na stopnicah

Na stopnicah (3)

09.07.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme