Na startu smučarska sezona pri nas

Kljub doslej mili zimi se je začela sezona tudi za našo zamejsko smučarijo. Tekmovalne skupine sicer trenirajo že od poletja in na tekmah nastopajo že od decembra, ko so odprli smučišča v naši deželi. Z januarjem pa se tradicionalno začenjajo številna tekmovanja v organizaciji slovenskih društev, pa tudi rekreativne in promocijske tekme, v katerih so protagonisti prav naši navdušenci belih strmin, od otrok do veteranov. Na uradnih zveznih deželnih tekmah je – sicer kot že v zadnjih letih – opozorila nase predvsem najstnica Katrin Don, članica Smučarskega kluba Brdina. Slovenska društva, ki gojijo tekmovalno alpsko smučanje, pa računajo tudi na vrsto drugih zagnanih in nadarjenih posameznic in posameznikov, še zlasti v otroških in mlajših mladinskih kategorijah. Preskok med dečke in naraščajnike ter nato mladince in celo člansko raven pa je, kot znano, za gibanje, ki se nahaja razmeroma daleč (vsaj 100 kilometrov) od smučišč, seveda bistveno zahtevnejša zadeva. Kakorkoli že, naše smučanje se lahko pohvali z uglednimi smučarskimi šolami in močno ekipo učiteljev in trenerjev. Dejstvo, da se tu pa tam kdo povzpne celo do mladinskih državnih prvenstev, pa prav gotovo ni od muh. Iz podatka izvira, da je delovanje nastavljeno sila resno.
Dejavnost petih zamejskih klubov, Brdine, Devina, Mladine in Slovenskih planinskih društev iz Gorice in Trsta, usklajuje smučarska komisija pri Združenju slovenskih športnih društev v Italiji. Zadnjih deset let je bil njen načelnik Ennio Bogatez iz vrst Mladine, predsednik prenovljenega odbora pa je mladi Matej Štolfa, član Devina. Bogatez je ob koncu drugega mandata na čelu komisije ugotavljal, da je njegova ekipa opravila v teh letih ogromno dela, vzpodbujala in udejanjala je vsestransko sodelovanje med klubi (ne pozabimo med drugim na združevanje tekmovalcev v času Gadov), predvsem pa se zapisala v zgodovino po projektu Primorskega smučarskega pokala. Zamejski pokal je v letih prerasel v skupno čezmejno pobudo primorskih društev, ki se ukvarjajo z zimskimi športi, niza štirih tekem na obeh straneh meje pa se je zadnja leta skupno udeleževalo kar tisoč ali še več ljubiteljev smuke. Po poti vrednotenja te prireditve bo nadaljevala tudi nova uprava s predsednikom Štolfo, ki med prednostne naloge v ravno začetem mandatu uvršča tudi krepitev slovenstva naših društev, sodelovanja, pa tudi razvijanja teka na smučeh preko posebnih tečajev.
Prejšnji teden je Brdina vzorno priredila mladinsko tekmo FISI v kraju Forni di Sopra, ki je že leta postojanka našega smučanja. Minulo nedeljo pa je zaradi nenaklonjenega vremena odpadlo deželno tekmovanje za najmlajše v organizaciji Devina. Pred nami pa je res bogat razpored promocijskih srečanj. Primorski pokal bo letos – če bo dovolj snega – dvakrat gostoval v Cerknem (8. februarja Miškotov pokal, 15. februarja pokal Javornik) in dvakrat v Forniju (23. februarja Pokal Nova v priredbi Brdine, 8. marca Pokal prijateljstva treh dežel v režiji Devina). Tekaško zamejsko prvenstvo bo 16. februarja, 32. v alpskem smučanju pa 9. marca v Forni di Sopra. Že nekaj let pa ni več Zimskih športnih iger, športno-družabne smučarske prireditve, ki jo je SPDT prirejalo polna štiri desetletja.
HC

Kljub ne ravno ugodnim snežnim razmeram

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme