Aktualno

Na izobraževalnem tečaju 30 mladih iz 14 društev

Na izobraževalnem tečaju 30 mladih iz 14 društev

Za mlade slovenske kulturne delavce iz Italije in Avstrije

V Lužnicah je od 7. do 9. septembra potekal izobraževalni tečaj za mlade kulturne delavce, katerega nosilec je Krožek za družbena in politična vprašanja Anton Gregorčič iz Gorice. Tridevni tečaj je del projekta Zastavimo skupne moči za skupne cilje, ki je posvečen liku Mirka Špacapan in znotraj katerega je del deželnih finančnih sredstev namenjen prav izobraževanju mladih kulturnih delavcev. V domu Msgr. Faidutti je 30 mladih iz Italije in Avstrije spremljalo delavnice, ki sta jih vodila trenerja Mladinskega sveta Slovenije Mss, Matej Likar in Nina Debevec. Mladi udeleženci so člani 14 slovenskih društev: SKPD F. B. Sedej iz Števerjana, PD Podgora, KD Sabotin iz Štmavra, PD Vrh Sv. Mihaela, SKD Hrast iz Doberdoba, DMK (Devinski mladinski krožek) iz Devina, SKD Igo Gruden iz Nabrežine, SKD Vigred iz Šempolaja, MOSP (Mladi v odkrivanju skupnih poti) iz Trsta, MPZ Vesela pomlad z Opčine, Klub slovenskih študentov in študentk na Koroškem KSŠŠK iz Celovca, ZSO (Zveza slovenskih organizacij) iz Celovca, KKZ (Krščanska kulturna zveza) iz Celovca, Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca in KPD Planina iz Sel.
Na petkovem uradnem začetku tečaja sta pozdravila predsednik krožka Anton Gregorčič Bernard Spazzapan in predsednik Slovenske prosvete Marij Maver, v pisni obliki tudi predsednica ZSKD Živka Persi.
Tečajniki so po v delu skupinah spoznavali kulturo organizacije, prvine strateškega načrtovanja, značilnosti dobrega vodje, metode dobre komunikacije v skupini, pa tudi v osnove projektnega načrtovanja, od razčlenitve budgeta pa vse do pomena monitoringa in končne evalvacije.

Sobotno popoldne je minilo ob snovanju konkretnih projektov, za katere so morala društva pripraviti SWOT analizo, SMART cilje, finančni načrt ter predstavitveni plakat, priložiti so morali tudi opis vrednot, poslanstva in vizijo društva. Želja organizatorjev je, da bi te projekte tudi izvedli. Projekte in njihovo predstavitev je zvečer ocenila komisija. Večerni program je predvideval tudi predstavitve delovanja posameznih društev, sproščeno druženje, cocktail party, igre na odprtem ipd. Nedeljsko jutro je bilo posvečeno spoznavanju naše kulturne prosvetne ureditve. Gost tečaja je bil predsednik SSO Walter Bandelj: spregovoril je o zakonodaji, ki zadeva našo narodno skupnost v Italiji, o delitvi finančnih sredstev v FJk in Sloveniji, o pomenu sodelovanja pri evropskih projektih. V razpravi so tečajniki Bandlju postavljali vprašanja in izpostavljali svoja kritična gledanja na našo stvarnost. Po kosilu je Anna Wedam iz društva Don Mario Černet pospremila udeležence na sprehod po Ovčji vasi in ogled Etnografskega muzeja v Naborjetu.
Kaj pa o tečaju pravijo udeleženci in trenerja?

(…) Izvedeli boste, če preberete tiskano izdajo.

 

12.09.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!