Dežela FJk

Množičen družinski pohod na Matajur

Množičen družinski pohod na Matajur

Ob predstavitvi vodiča V hribe z otroki

Okoli tristo otrok in staršev se je v soboto, 3. septembra, udeležilo pohoda na Matajur, in sicer med planinskima kočama Pelizzo in Dom na Matajure, ob predstavitvi dvojezičnega vodiča V hribe z otroki, ki je izšel pri Mostu. Čedajska založniška zadruga je predstavitev in pohod organizirala v sodelovanju s Planinsko družino Benečije v sklopu 40. gorskega praznika na Matajurju.
“Toliko otrok naenkrat pri naši koči nismo še videli”, je poudarila predsednica PDB Luisa Battistig, ki je pohod vodila in udeležencem – večina jih je bila iz Furlanije – povedala tudi o Slovencih v Benečiji in o delovanju te organizacije. Beneški planinci so pri Domu na Matajure otrokom postregli z malico, nato so se pohodniki vrnili v kočo Pelizzo na Laze za predstavitev vodiča.
Zbrane je najprej pozdravil savodenjski župan Germano Cendou, ki se je veselil tako številne udeležbe na pohodu in pohvalil izid knjižice. Obljubil je, da si bo občina Savodnja še naprej z vsemi močmi prizadevala, da bi na Matajur privabili čim več ljudi, saj je privlačna turistična točka skozi vse leto.
Vodič, v katerem je v slovenščini in italijanščini opisanih 21 lahkih pohodov na območju, kjer je v videmski pokrajini prisotna slovenska manjšina, in v sosednjem Posočju, je predstavila Luisa Battistig. Spomnila se je tudi svojih otroških let, ko zanjo hoja ni bila rekreativna dejavnost, ampak vsakdanja potreba, da bi šla v šolo ali da bi staršem pomagala pri delu na planinski kmetiji. Radovedni publiki je razkrila, da je kot deklica na Matajurju pasla krave, in tudi pokazala tradicionalno domačo obutev – žeke, ki jih je takrat nosila.
Nato so spregovorile avtorice knjige. Vse tri so Furlanke, dve imata moža iz Benečije. Novinarka Erica Beltrame, ki je tudi odbornica za šolstvo in otroška vprašanja na občini Tavagnacco, je povedala, da je vodič nastal na podlagi uspeha, ki ga ima stran na facebooku “Camminare coi bambini in Friuli e dintorni” (Hoditi z otroki v Furlaniji in soseščini), ki je nastala junija 2015 na pobudo treh pohodniških mamic na osnovi poti, ki so jih neposredno izkusile same. “Med desetinami pohodov se mnogi vijejo na delu videmske pokrajine, kjer je navzoča slovenska manjšina. Kanalska dolina, Rezija in Benečija nudijo poleg lepote svojega ozemlja in neokrnjene narave še izredno kulturno bogastvo”, je dejala.
Diplomirana športna trenerka Francesca Tosolini je razložila, da številni starši nosijo svoje malčke, stare šele nekaj mesecev, po hribih in dolinah, gozdovih in travnikih s pomočjo posebnih nahrbtnikov in nosilk in potem to navado nadaljujejo, ko otroci zrastejo in lahko že hodijo sami. “Izbrali smo enaindvajset lahkih pohodov, ki ne zahtevajo veliko truda, ki niso posebno nevarni in nudijo tudi možnost zabave. Ko namreč gremo na pohod z otroki, moramo najprej pomisliti na njihovo prednostno zaposlitev, na igro! Tudi veliki alpinisti, tisti, ki se odpravijo na najbolj nemogoče stene, so zaupali, da so enostavne steze drugače ocenili, ko so ponovno stopili nanje s svojimi otroki. Nič ni boljšega kot se veseliti z otrokom ob novih odkritjih in gledati stvari z njegove perspektive”, je povedala.
Zdravnica – kardiologinja Sara Baroselli je poudarila pa številne pozitivne učinke hoje na telesno zdravje. Z redno hojo poskrbimo za kondicijo in hkrati zmanjšujemo verjetnost za srčno-žilna obolenja. Hoja namreč ugodno vpliva na prekrvavitev telesa in krepi srce.
V vodiču V hribe z otroki je opisanih 21 pohodov. V Kanalski dolini: Rabeljsko jezero, Dom Zucchi nad Belo pečjo, s kolesom od Žabnic do Spodnjega Belopeškega jezera, Pastirski stanovi v Vrtinjem logu, Dolina Zajzera, Dom Grego na sedlu Rudni vrh, Dom Pellarini na Velikem Nabojsu, Planinska koča na selu Lom in Planina Priu. V Reziji: Ta lipa pot na Solbici in Ta par Tigu. V Benečiji: Joanac nad Čanebolo, Medvedja vas na Štupci, Vrh Matajurja, Marsinska planina, Sveti Martin, Na Kolovrat s Solarij, Slap Kot pri Podutani in Na Staro Goro preko Pikona. V Posočju: Slap Kozjak pri Kobaridu in Tolminska korita.

14.09.2016

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!