Mladi v duhu sinergije

Piše: APE Fotografije: damj@n

Uradno odprtje Festivala raznolikosti

Društvo mladih Slovencev v Italiji v sodelovanju z organizacijo YEN – Youth of european nationalities je letos priredilo Festival raznolikosti – Diversity festival z naslovom Sinergija. Dogodek, ki se je začel že v ponedeljek, 24. julija, bo trajal vse do sobote, 29. julija, ko bo na vrsti zaključna prireditev celotnega festivala.

Festival raznolikosti je dogodek, na katerem se srečajo mladi pripadniki različnih evropskih manjšin in skupaj preživijo teden dni, sodelujejo na ustvarjalnih delavnicah, pri dejavnostih in izmenjavah s poudarkom na ustvarjalnih pristopih k manjšinskemu aktivizmu. Letos so udeleženci lahko zbirali med delavnico za radijske zgodbe in podkaste, instalacijo scenografije in gledališko delavnico. Uradno odprtje je potekalo v torek, 25. julija, v Narodnem domu v Trstu, kjer so organizatorji in predstavniki številnih sodelujočih ustanov sprejeli udeležence letošnjega festivala. Prisotne je pozdravila predsednica društva DM+ Katja Canalaz, ki je obrazložila, zakaj si je društvo izbralo naslov Sinergije. Sinergija je pomembna v družbi in skupnosti, a prav tako pri posamezniku, ki ima svoje sanje in svoj pogled na svet ter se zaveda, da so pogledi drugih drugačni in jih sprejme. Zahvalila se je tudi vsem ostalim, ki so pripomogli k uresničitvi celotnega festivala, in sicer organizacijam YEN, SKGZ, SSO, ZSKD, Slovenski prosveti, projektu Spretno(ra)sti, MOSP, ZKB TS GO, Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter deželi FJK. Mlade udeležence je nagovoril tudi filozof Jernej Šček, ki je predstavil temo sinergije v kontekstu slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Festival se bo sklenil z dogodkom, ki bo odprt za širšo javnost in bo potekal v soboto, 29. julija 2023, od 20.30 dalje v prostorih Slovenskega kulturnega društva Barkovlje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme