Mlade poletovke rasejo, ženska košarka mikavna za naše trenerje

O ženski košarki pri nas v letošnji športni sezoni 2017/2018 še nismo pisali. Kot vemo, goji ta šport pri nas edinole opensko Športno društvo Polet, ki ima člansko ekipo v deželni C ligi in mladinski postavi v prvenstvih do 18. in 16. leta. Že v lanski sezoni, ko so zastavili nov bolj celovit projekt, so angažirali poklicnega trenerja, zagrebško-sežanskega strokovnjaka Maria Gerjeviča, ki ima pod drobnogledom vse igralke in je mladinke tudi že pripeljal v prvo postavo. V mladinskem pogonu pa sodelujejo z Borom, ki je v prejšnjih sezonah s Karin Malalan in Dejanom Faraglio poskusil sestaviti ekipo najmlajših, te pa so se nato zlile v Poletovo zgodbo.

Članska vrsta, ki privablja ob nedeljah popoldne v dvorano k Briščikom kar nekaj gledalcev in je lani, ob ponovni obuditvi, predstavljala lepo prevetritev za zamejsko košarkarsko srenjo, je zdaj v zlati sredini tretjeligaškega prvenstva. Ekipa je, resnici na ljubo, precej oslabljeno v primerjavi s prejšnjo sezono, saj sta zaradi delovnih obveznosti v tujini zmanjkali dejansko najboljši igralki, nekdanji mladinski reprezentantki, visoki Martina Gantar in Mia Kraus, ki sta s svojim znanjem in izkušnjami kraljevali pod košema. Zato imajo vedno več odgovornosti mlade igralke, tudi iz mladinske postave, pomagajo pa jim nekatere nove bolj izkušene soigralke. Osemnajstletnice igrajo na primer v svojem prvenstvu, ki združuje najboljše ekipe iz vse dežele, čisto dostojno. V ekipi je kar nekaj perspektive, saj ne manjkajo visoka dekleta s košarkarsko postavo in določenim talentom. Skratka, projekt gre počasi, a vztrajno naprej.

Veliko zadoščenj pa imajo s košarkaricami slovenski trenerji iz našega okolja. V državni B ligi je miljski Interclub prvi na lestvici, s klopi pa ga vodi nekdanji trener Bora in Jadrana Andrea Mura. Z žensko člansko košarko se letos spopada prvič, trenira pa odlično peterko, ki cilja na državno fazo, po kateri bi naskakovala preboj v A2 ligo. V istem prvenstvu nastopa tržaška OMA, ki jo je sredi prejšnje sezone prevzel trener Matija Jogan. Zdaj zasedajo ugledno šesto mesto na lestvici. Jogan ima v roza košarki že dolg staž, saj je Interclub vodil v A2 ligi, njegovo postavo Under 15 pa je svojčas privedel do državnega naslova. Nato je delal v mladinskih sektorjih dveh vodilnih italijanskih klubov, pri beneškem Reyerju in v Schiu. V ekipi, ki jo trenira danes, igra vse bolje Repenka Darma Milič, ki je košarkarsko zrasla pri Poletu in za salezijanke nastopa že vrsto let. Mirno lahko zapišemo, da je med najboljšimi igralkami B lige. V zadnjem desetletju pomnimo tudi uspešno izkušnjo Jureta Krečiča, še enega tržaškega slovenskega trenerja, na klopi Miljčank. Skratka, ženska košarka je za naše tehnike dokaj vabljiva.

HC

Pod “ženskim” košem

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme