Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan

Piše: JUP Fotografije: JMP

Medreligijsko srečanje v Kopru

“Lepo pozdravljam vse, ki ste se odzvali našemu vabilu in prišli na današnjo novinarsko konferenco o medreligijskem srečanju v Kopru,” nas je v četrtek, 1. junija, v prostorih koprske škofije s toplimi besedami pozdravil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

“Mesto Koper si z vso škofijo šteje v čast in se veseli srečanja predstavnikov vseh glavnih religij na Balkanu, jih radostno pričakuje in je pripravljeno na gostoljuben sprejem. V mestu Koper ali vsaj v njegovi bližini že zdaj prebivajo predstavniki vseh povabljenih verstev, zato bodo vsi gostje prišli tako rekoč k svojim in med svoje. In Capodistria tako za en dan ne bo samo Capo d’Istria, ampak bo tudi Capo dei Balcani. Medreligijsko srečanje sovpada tudi z vigilijo pred godom svetega Nazarija, prvega škofa škofije Koper in zavetnika mesta Koper, ki slavi svoj god 19. junija, vpada pa tudi v leto priprave na 1500-letnico njegovega prihoda v Koper (leta 524). Medreligijsko srečanje bo obojnemu slavju dodalo poseben pomen in pečat. Vsako verstvo ima svoj čar in vsako razodeva svoj delež skrivnosti vsemogočnega Stvarnika zemlje in neba. Gost vedno prinese več, kakor more gostitelj vrniti, in gostitelj vedno prejme več, kakor more gost odnesti. Sveti apostol nam naroča: ,Vztrajajte v bratski ljubezni. Ne pozabite na gostoljubje. Ker so nekateri bili gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi vedeli …!‘ (Heb 13,1-2)” je bil poveden koprski škof, ob katerem so bili še škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki je predsednik Odbora za pripravo medreligijskega srečanja Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan, koprski stolni župnik dr. Primož Krečič, prof. Silvester Gabršček in študent Aleks Birsa Jogan.

Škof dr. Peter Štumpf je v Kopru povedal, da “je ena od prioritet pontifikata papeža Frančiška tudi medreligijski dialog… Katoliška Cerkev v Sloveniji je zlasti po drugem vatikanskem cerkvenem zboru zelo skrbno negovala ekumenski, posebno po obdobju osamosvojitve Slovenije pa tudi medreligijski dialog. Odnosi med katoličani, pravoslavnimi, evangeličani, muslimani, judi in nekaterimi drugimi verstvi so spoštljivi, odprti in pozorni… Slogan medreligijskega srečanja v Kopru je: Mir tebi, Evropa; mir tebi, Balkan.

Tudi slovenski katoliški škofje smo močno zavezani prizadevanju papeža Frančiška za dialog in mir ter do tega tudi čutimo veliko odgovornost… Zakaj v Kopru? Zato ker je tukaj močno doma tudi medreligijski dialog, Koper je gostoljubno mesto z veliko izkušnjo sprejemanja različnosti, ki se je veseli in v njej najde tudi svoje napredovanje.

Na forumu v Kopru bo torej poudarek na Balkanu. Če je Balkan miren, si tudi Evropa lahko obeta več stabilnosti in miru. Če je Balkan nemiren, potem tudi Evropa ni več varna. S tem forumom nikakor nočemo dajati vtisa, da Balkan nujno potrebuje Slovenijo, da bi prišel do trajnega miru, ampak Slovenija, in z njo vsa Evropa, potrebujeta Balkan, da jima spregovori, kako naj v Sloveniji in po drugih delih Evrope iščemo načine za dialog in mir tudi s pomočjo verske izkušnje.

Na forumu bo zato izjemno pomembno slišati, kaj nam bodo povedali voditelji katoliških, pravoslavnih, muslimanskih, judovskih in evangeličanskih verskih skupnosti o dialogu in miru. Forum bo torej srečanje ljudi, ki imajo velik duhovni in moralni vpliv na to, kar se dogaja in kar se bo še dogajalo na Balkanu.”

V soboto, 17. junija, bo torej v Kopru ob 10. uri dopoldne v dvorani sv. Frančiška Forum za dialog in mir na Balkanu, popoldne ob 17.00 bo v Taverni kulturno srečanje Mladi za mir, ob 21.00 pa bo v koprski stolnici slavnostni koncert. Naslednji dan, v nedeljo, 18. junija, ob 10.00 bo slovesna sveta maša v koprski stolnici, ki jo bo ob somaševanju domačega škofa Jurija in drugih škofov iz Slovenije in tujine ter duhovnikov vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Jean-Marie Speich.

Koprski stolni župnik dr. Primož Krečič dejavno živi medreligijski vsakdanjik v Kopru, za forum pa je dejal, da “je to potrditev in obenem spodbuda sodelovanja ter dela skupaj s predstavniki drugih krščanskih Cerkva in muslimanov.” Zelo si želim, da bi tudi drugi ljudje začutili to povezanost in bližino, kar je pomembno tako za naše mesto kot tudi za druga mesta v Sloveniji, na Balkanu in v Evropi. Kjer je marsikdaj gorelo sovraštvo in nesprejemanje, naj pride Božji Duh in poveže vse dobre napore ter dejanja. Predvsem pa naj nam podari dar odpuščanja in miru, ki si ga želimo,” je dejal dr. Primož Krečič, ki je še dodal: “V soboto, 17. junija, bo ob 21.00 v stolniciaslavnostni koncert, na katerega  so vabljeni udeleženci medreligijskega srečanja in ljubitelji duhovne glasbe. Prisluhnili bomo mlademu slovenskemu organistu Jerneju Mazeju. Izvajal bo dela Vivaldija, Ajdiča, Mazeja, Dupréja in Ebna… Komorni zbor Vikra Glasbene matice iz Trsta pod vodstvom Petre Grassi bo izvedel dela Thomasa Luisa De Victorie, Gianmartina Durighella, Tineta Beca, Magnificat Ambroža Čopija in Ubi caritas Roberta Brisotta. V nedeljo bo ob 10.00 slovesno bogoslužje, ki ga bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich, pridigal bo predsednik škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje. Prisotni bodo tudi drugi škofje in duhovniki. Pri sveti maši bo pel stolni zbor pod vodstvom Mirana Bordona. Po sveti maši bo kot običajno srečanje pred stolnico, godba na pihala, narodne noše, pogostitev.”

Prof. Silvester Gabršček pa je predstavil udeležence: “Foruma se bodo s svojimi predstavitvami in pogledi o miru udeležili predstavniki 15 držav od Carigrada do Triglava, ki bodo podali svoja stališča in izkušnje glede vprašanj o težavah in znamenjih upanja za mir, ki jih vidijo v svojem okolju, konkretnih primerih dobre prakse in pričevanj ter sodelovanja med različnimi religijami, svojem lastnem sporočilu in viziji miru in upanja v Evropi in na Balkanu. Na forumu bo s svojimi prispevki sodelovalo 22 predstavnikov pomembnejših zgodovinskih verskih skupnosti, ki so prisotne na tem prostoru, v imenu RKC bo sodelovalo deset predsednikov ali njihovih zastopnikov škofovskih konferenc, s strani pravoslavnih cerkva bodo sodelovali štirje metropoliti in episkopi kot predstavniki carigrajskega ekumenskega patriarha Bartolomeja, srbske pravoslavne Cerkve in makedonske pravoslavne Cerkve, škofa evangeličanske Cerkve AV v Sloveniji in iz Novega Sada v Srbiji. Pomemben bo tudi prispevek pogleda s strani islamske veroizpovedi, ki ga bo predstavilo šest muftijev iz različnih držav območja. Spregovorila bosta še po en rabin in en humanist.

Poleg naštetih bodo na forumu prisotni in s pozdravnimi nagovori pozdravili predsednik SŠK, predsednica države dr. Nataša Pirc Musar in župan Mestne občine Koper. Med vabljenimi gosti je še 15 (nad)škofov RKC in večje število duhovnikov, člani Komisije za ekumenizem in medverski dialog pri SŠK. Svojo prisotnost je potrdilo še: sedem pravoslavnih duhovnikov, sedem imamov, predsednik slovenske judovske skupnosti, 13 veleposlanikov, rektorji slovenskih univerz, nekateri univerzitetni profesorji in člani ZRC.”

Študent Aleks Birsa Jogan pa je predstavil kulturni program za mlade, ki ga bodo pripravili sodelujoči predstavniki mladih vseh verskih skupnosti, tiskovno konferenco pa je povezoval mag. Božo Rustja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme