Letos poleti so v Tolmin pripluli Vikingi!

Kot vsako leto, od daljnega l. 2002, so tudi letos konec julija v Soški dolini doneli težki zvoki heavy metala. Med tokratno, peto izvedbo Metaldays, ki se je na začetku imenoval Metalcamp, je v Tolmin navalilo 15000 mladih in manj mladih metalcev s skupno željo, da bi preživeli “železni teden” v spremljavi najboljše metal glasbe.
Tudi letos so organizatorji festivala poskrbeli, da so se na odrih zvrstili najboljši bandi: več kot 110 nastopajočih, med njimi Marilyn Manson, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Katatonia, Pain, Blues Pills, Death Angel, Abbath, Shining, Equilibrium in Loudness – heavy metal legende iz daljne Japonske. Letošnja festivalska novost je bil tretji oder, ki so ga imenovali New Forces in je bil v celoti namenjen novim imenom metalske glasbe. Glasbeni program se je na tem odru začel že v soboto, torej nekaj dni pred uradnim začetkom festivala.
Odprtje festivala v ponedeljek, 24. julija, je skazilo hudo neurje, ki je z dežjem preplavilo kamping in porušilo tretji oder in s tem je tudi usahnila želja novih mladih skupin, da bi nastopale pred množičnim občinstvom. Tudi popoldanska nevihta je ustvarila veliko tehničnih težav in onemogočila reden potek festivalskega programa. Med dnevom je bilo kar nekaj sprememb v urnikih raznih nastopov, a glavna skupina, headliner prvega večera, Marilyn Manson, je vseeno po programu stopila na oder in navdušila tisoče “metalheads”.
Osebno sem z največjim pričakovanjem upala, da bo vreme milostljivo vsaj v torek, 25. julija, ko bi morala na oder stopiti švedska skupina Amon Amarth ne samo s svojo glasbo, ki govori o Vikingih in njihovih legendah, ampak tudi s koreografijami in pirotehničnim spektaklom. Ob prihodu sem takoj zagledala dva velika kamiona vijoličaste barve, poslikana z obrazi vseh članov skupine, ki gotovo nista neopazna in s katerima so na festival pripeljali vso opremo, s katero igrajo in pripravijo oder, kjerkoli nastopijo po Evropi. Na odru je že prevladovala mogočna vikingška čelada, ki navadno “gostuje” tolkala, in vse naokrog sem lahko videla številne naprave za pirotehnične igre, ki zaznamujejo nastope švedske skupine. Tudi tokrat je nevihta prisilila organizatorje festivala, da so spremenili urnike nekaterih nastopov, a končno je pozno popoldne le zasijalo sonce in omogočilo redno nadaljevanje metalskega praznika po programu.
Vse je bilo perfektno pripravljeno za Amon Amarth in v uri in pol koncerta smo videli na odru najrazličnejše stvari: 20-metrski plameni so se med seboj križali po ritmu glasbe, vikingi so se bojevali s sabljami in Loki (v nordijski mitologiji bog prevare in zaščitnik vohunov) jih je nagovarjal. Kot da ne bi bilo dovolj, je na oder priplazila ogromna kača Jormungandr (v mitologiji se je s to zverjo bojeval Thor, bog groma) in napadla Johana Hegga, pevca skupine, ki jo je s pomočjo Thorovega kladiva dokončno premagal. To gotovo ni bil samo glasbeni nastop, ampak prava gledališka predstava na odprtem in vsi člani skupine so poleg glasbenih spretnosti ponovno pokazali, da popolnoma obvladajo oder.
Po mitičnem nastopu nordijske skupine je naslednje dni festival Metaldays potekal po programu. Uživali smo ob lepem vremenu in si nemoteno ogledovali nastope na dveh večjih odrih in tudi na novem, ki so ga v rekordnem času popravili.
Tudi letos je bil festival zelo dobro organiziran. Na voljo smo imeli različne jedi, od pizze iz peči na drva, pleskavic, sladoleda, paelle, ribjih jedi, do veganske hrane, in veliko izbiro stojnic, na katerih so bila na prodaj oblačila, čevlji, celo igrače in ročna dela. Takoj izven območja, na katerem so potekali koncerti, je bil tudi letos t. i. “Slovenian Village”, kjer smo lahko kupili domače proizvode in zelo dobra piva. Za letošnji festival so prvič proizvedli ekskluzivno temno pivo, ki je poželo veliko uspeha. Ob sotočju Soče in Tolminke so bili za dober začetek dneva obiskovalcem vsako jutro na voljo joga, masaža in metalski fitnes, čez dan so se lahko preizkusili v slikanju ali se udeležili zabavnih športnih tekmovanj. Med drugim je bilo tudi letos tu nekaj porok.
V petek, 28. julija, je imela ameriška thrash metal skupina Death Angel čast, da je sklenila kljub muhastemu vremenu zelo uspešno izdajo enega najbolj pomembnih glasbenih festivalov v Evropi.
Tolminu pa še ni bil dovoljen počitek: po metal glasbi je prišel čas še za festivale Punk Rock Holiday (od 8. do 11. avgusta), Overjam International Reggae Festival (od 16. do 19. avgusta) in MotörCity Festival – praznik za vse ljubitelje motornih koles in rock, blues glasbe na sporedu od 24. do 27. avgusta na isti lokaciji v Soški dolini.
Neutrudni organizatorji Metaldays bodo tudi letos pripravili še zimsko izdajo festivala: v Bohinju bodo že drugo leto zapored potekali Winter Days Of Metal, saj je “železni teden” tudi letos prehitro minil in bomo vsi ljubitelji heavy metal glasbe zelo težko dočakali 22. julij 2018, ko bodo v čudovitem okviru Soške doline spet mogočno zaigrali tolkala in električne kitare najboljših svetovnih metal glasbenikov.
Katja Ferletič

Foto Manuel Demori
Več slik na tej povezavi

Metaldays 2017

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme