Mednarodni koncert, pomemben mejnik za obe mesti

Piše: Katja Ferletič Fotografije: Manuel Demori

Gorica / Koncert skupine Editors

Na skupnem prizorišču Gorice in Nove Gorice, ploščadi pred Rdečo hišo, je v soboto, 2. septembra, nastopila britanska skupina Editors. Koncert, ki je spadal med preddogodke na poti h GO! 2025, so organizirali EZTS GO, Občina Gorica, družba Zenit srl v sodelovanju z Zavodom GO! 2025, k uspehu dogodka pa so prispevali tudi številni partnerji, ki so občinstvu ponudili prvo večjo izkušnjo te vrste na obmejnem območju.
Na živahnem prizorišču se je zbralo okoli 2400 obiskovalcev, v Gorico so prišli ljudje različnih starosti in jezikov, poleg domačinov tudi številni ljubitelji rock glasbe iz drugih krajev Italije in Slovenije, Avstrije in Velike Britanije – šlo je za mednarodni dogodek. Koncertni oder je pred Editors ogrel štiričlanski novomeški indie rock pop fenomen MRFY. Skupino sestavljajo vokalist in kitarist Gregor Strasbergar, bas kitarist Lenart Merlin, kitarist Tomaž Zupančič in bobnar Rok Klobučar. Fantje nastopajo že več kot pet let, svoj prvenec Story pa so leta 2018 predstavili širšemu občinstvu v Kinu Šiška, kjer so kasneje nastopili tudi pred Skunk Anansie. Tudi v Gorici niso razočarali, nastopili so energično, tako v slovenskem kot v angleškem jeziku, in prepričali tudi tiste v občinstvu, ki jih niso poznali.
Okoli 21.30 so na oder stopili Editors in oboževalce pospremili na popotovanje po svoji bogati diskografiji. Znana britanska skupina, ena najbolj priljubljenih v britanskem neodvisnem rocku, je v Gorici predstavila najbolj znani repertoar, vključno s svojim sedmim album EBM. Od prvih korakov v svetu glasbe kot mala skupina, ki so jo sestavili prijatelji z univerze v Staffordshiru, so Editors vedno skušali presenetiti – gotovo ne pišejo predvidljivih albumov. Tom Smith (pevec), Russell Leetch (bas kitara), Ed Lay (bobni), Justin Lockey (kitara), Elliott Williams (klaviatura) in Benjamin John Power (klaviatura in elektronika) ustvarjajo prepoznaven zvok, ki združuje rock, punk in elektroniko ter se nenehno razvija in raste, obenem pa ostaja zasidran v viziji, ki so jo utrdili v uspešni 17-letni karieri. Njihovo glasbo pogosto primerjajo z zvokom bendov Muse, U2, Joy Divison in drugih, čeprav Editors z elegantno, prefinjeno, “naelektreno” temačnostjo radi presegajo žanre. Goriški nastop so začeli s skladbo Strange Intimacy, odigrali 14 pesmi in še štiri bise, med njimi uspešnice Munich, Hallelujah (So Low), Sugar in Papillon.
Uspešen glasbeni dogodek predstavlja tudi pomemben mejnik za obe mesti, Gorico in Novo Gorico, saj je preizkusil organizacijske zmogljivosti čezmejnega območja in služil kot napovednik za druge velike dogodke v pričakovanju na EPK 2025. Organizatorji se sedaj že pripravljajo na naslednji izziv: nastop legendarne Patti Smith, ki bo na ploščadi pred Rdečo hišo 5. oktobra 2023.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme