Max Gazze’ je zapel svojo pravljico o Adamu in Evi

V Vidmu postajajo poletni večeri vedno bolj živahni – pod skupnim naslovom Udine Vola se med letošnjim julijem vrstijo na čudoviti lokaciji videmskega gradu pomembni glasbeni dogodki, na katerih se bodo, kljub vročini, predstavili nekateri izmed najpomembnejših italijanskih pevcev in kantavtorjev.
Niz glasbenih dogodkov se je začel v četrtek, 4. julija, ko je na oder stopil rimski glasbenik Max Gazze’. Gazze’ je italijanskemu občinstvu znan ne samo po svojih neoporečnih performansih v živo, ampak tudi zaradi svoje prizadevnosti na socialnem področju: od nekdaj so mu pri srcu pomembne tematike, kot je tudi boj proti raku na dojki. Prav zaradi tega je pred četrtkovim koncertom stopila na oder Mariangela Fantin, predstavnica organizacije A. N. D. O. S. (Associazione Nazionale Donne Operate al Seno) za Videm, ki je vsem prisotnim, ženskam in moškim, govorila o pomembnosti preventivnih pregledov v boju z rakastimi obolenji. Po občutenem aplavzu se je začel glasbeni nastop.
Gazze’, izvrsten glasbenik, avtor glasb za številne filme, občasno tudi igralec, je na širokem travniku na videmskem gradu zaigral številne uspešnice iz svoje dvajsetletne kariere, z najbolj znane plošče La Favola di Adamo ed Eva (1998) in pesmi iz zadnjega dela Alchemaya (2018) . Spremljali so ga odlični glasbeniki: Giorgio Baldi (kitara), Cristiano Micalizzi (bobni), Clemente Ferrari (klaviature), Max Dedo (trobenta) in skupinica drugih trobentašev, Gazze’ pa je energično pel in igral na svojo bas kitaro. Prisotne je poleg glasbe očarala tudi odrska scenografija: na velikih enkranih različnih oblik in dimenzij so se prikazovale barvane podobe, ilustracije, ki so se spreminjale in tematsko obogatile izvedbo vsake pesmi. Max Gazze’ je nastop začel s serijo svojih najnovejših pesmi A cuore Scalzo, Anima in I tuoi maledettissimi impegni, nato pa takoj vžgal občinstvo z znano Il solito sesso, po kateri je lepo pozdravil prisotne in obrazložil zgodbo pesmi Eclissi di Periferia. V tem delu kantavtor pripoveduje o velikem, sivem, zanemarjenem stanovanjskem kompleksu “Il Corviale”, ki se razprostira na obrobju mesta Rim. Stavba se nekega dne dvigne iz svojih temeljev in, kot velika leteča ladja, odpluje po nebu v smeri bogate rimske četrti Parioli – glasbo je tudi v tem primeru čudovito opremila serija animiranih poslikav na ekranih. Izredno dobro se je Gazze’ izkazal z akustično izvedbo pesmi Il timido ubriaco, med katero so vsi navzoči z njim glasno zapeli – občudovali so elegantnega, izpiljenega glasbenika, ki si večkrat drzne marsikaj in ljubitelje dobre glasbe posladka z odličnimi, virtuoznimi soli na bas kitari, ki se učinkovito prelivajo z igranjem ostalih glasbenikov na odru, še posebno s trobentami in saksofonom. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

Foto Manuel Demori

Videm / Glasbeni dogodek iz niza Udine Vola

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme