Matična domovina je blizu rojakom na Videmskem

Podpredsednica Slovenske vlade in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je v ponedeljek, 17., in torek, 18. septembra, obiskala Beneške Slovence. Bogat delovni urnik je potekal ob spoznavanju slovenske prisotnosti na Videmskem, vzgojnih, kulturnih, gospodarskih in političnih ustanov, razvojnih programov (čezmejno sodelovanje, turizem…) ter odprtih problematik.
Dvodnevni obisk je pričela na sedežu SSO za videmsko pokrajino v Čedadu, kjer so jo sprejeli predstavniki krovne organizacije, zadruge Most ter združenja Evgen Blankin. Predsednik SSO za videmsko pokrajino Giorgio Banchig je uvodoma izrazil solidarnost ob nedavnem incidentu na bazovski gmajni, nato je poudaril življenjski pomen sodelovanja, potrebo po složnosti z Republiko Slovenijo in pomen pluralizma, ki lahko odžene težnje po monopolizaciji manjšinske problematike ter omogoča njeno rast. Član izvršnega odbora SSO Riccardo Ruttar je poudaril pomen vrednot “naših čedermacev”, stanje v Reziji je predstavil Sandro Quaglia, o Kanalski dolini pa je spregovorila Anna Wedam. Ministrica je spoznala še petnajstdnevnik Dom in bilten Slovit.
Na sedežu Kulturnega društva Ivan Trinko je sledilo srečanje s pokrajinskim svetom SKGZ, z vodstvom društva Trinko in uredništvom Novega Matajurja. Visoki državni gostje so se napotili v dvojezični šolski center v Špetru, kjer so spoznali šolarje in prisluhnili slovenski pesmi. Na špetrski občini je Novakova srečala župana Tiziana Manzinija. S pomočjo občinskega tehnika ji je potrdil, da je načrt za obnovitev špetrske šole pripravljen, v začetku naslednjega leta 2013 bodo odprli razpis, dela pa naj bi stekla spomladi 2013. Država, dežela FJK in gorska skupnost Ter, Nadiža in Brda so za ta projekt namenile skoraj 2 milijona evrov, končno je na obzorju rešitev krizne situacije, zaradi katere so prostori dvojezične šole že tretje leto neuporabni, šolanje pa poteka razkropljeno na treh lokacijah.
Občina Dreka je nato gostila prijazno srečanje ministrice z upravo in župani iz Tolmina in Bovca, prisotna sta bila podžupanja občine Kobarid in načelnik upravne enote Tolmin Likar. Prijateljsko vzdušje je potrdilo plodno prepričanje o potencialu čezmejnega sodelovanja.
Na Trčmunu se je Ljudmila Novak poklonila velikemu narodnemu buditelju msgr. Ivanu Trinku (1864-1954) in mu na grob položila venec. Bili so prisotni vsi italijanski in slovenski duhovniki, ki delujejo na območju Nadiških dolin. Po molitvi so msgr. Marino Qualizza, špetrski dekan Mario Qualizza, župniki Božo Zuanella, Federico Saracino in Rinaldo Gerussi ter Lovro Petričič spregovorili o verskih problematikah. Župan občine Sovodnja Germano Cendou je spomnil na to, da bodo naslednje leto obeležili 150-letnico Trinkovega rojstva s številnimi prireditvami, med katerimi izstopajo šolski tečaji, s katerimi bodo spoznali lik tega velikana, pomembnega za Benečijo in slovensko kulturo. Izrazil je tudi željo, da bi ga počastili s poimenovanjem ulice v občini Sovodnja.
Podboneški župan Piergiorgio Domenis je ministrico Novakovo pospremil na ogled slikovite Landarske jame, v ponedeljek zvečer se je srečala z vsemi župani iz Nadiških in Terskih dolin, skupno jih je bilo 11, kar je nadvse dobrodošlo presenečenje. Po pričakovanju je izostal le župan iz Srednjega Mauro Veneto. Naporen dan je pokazal na dobre medsosedske odnose in pozitivno vzdušje, ki temelji na priznavanju pravic slovenske manjšine. Ob zadovoljstvu za povišan vpis v dvojezično šolo in za splošno zanimanje za slovenščino so si zaželeli, da bi konstruktivnemu zgledu reševanja problemov sledila Rezija. Po programu je sledilo še srečanje s predsednikoma SSO in SKGZ, Dragom Štoko in Rudijem Pavšičem, ter z vsemi slovenskimi organizacijami v videmski pokrajini.
V torek je na občini Čedad potekalo osebno srečanje z županom Stefanom Ballochom, sledili so obiski v Bardu in Tipani. Tudi tam so upravljalci izrazili zadovoljstvo zaradi zanimanja za slovenski jezik na območju; zaradi tega se po besedah županov poraja želja po odprtju dvojezične šole tudi v Terskih dolinah.
Nadvse uspešen obisk ministrice Ljudmile Novak je dokazal, da Beneški Slovenci stopajo v svetlejšo prihodnost za svoje kraje in svojo slovensko skupnost.
Jernej Šček

Ministrica Ljudmila Novak je 17. in 18. septembra obiskala Beneške Slovence

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme