Måneskin so uresničili sanje 25.000 oboževalcev

Piše: Kat Fotografije: Simone Di Luca

Trst Koncert rock skupine Måneskin

Malokdo bi pred leti mislil, da lahko italijanska skupina doseže takšen svetovni uspeh … Zdi se, da je leto 2016, ko so štirje mladi glasbeniki iz Rima ustanovili skupino, že tako daleč v preteklosti. Izbrali so si ime Måneskin, “lunina svetloba”. Želeli so, da jih vsi gledajo in poslušajo, in res so se ljudje ustavljali in jih poslušali na ulicah, kjer so nastopali. V nedeljo, 16. julija, zvečer pa jih na stadionu Rocco v Trstu ni gledala le peščica ljudi, bilo jih več kot 25.000!

Člani zasedbe so se že od srede prejšnjega tedna mudili v mestu. Šlo je za njihov prvi stadionski koncert z novo produkcijo, s katerim so odprli poletno sezono (šov bodo ponovili v Rimu 20. in 21. julija ter v Milanu 24. in 25. julija). V nedeljo je veliko njihovih oboževalcev že od zgodnjih jutranjih ur čakalo na odprtje stadionskih vrat in prav gotovo jih mladi Rimljani niso razočarali. Ustvarili so dveurni koncert pristne rock glasbe in popolnoma prepričali tržaško občinstvo, ki je bilo v resnici mednarodno. Številni oboževalci so prišli iz raznih evropskih držav, tudi iz Slovenije in Hrvaške (skupaj je bilo v teh dveh državah prodanih 7000 vstopnic od vseh 12.000, prodanih v tujini) ter iz Avstrije in Bosne. Pevec Damiano David, Victoria De Angelis na bas kitari, kitarist Thomas Raggi in bobnar Ethan Torchio so navdušili, stadion vžgali s svojo zagnanostjo in energijo. Že od prvih tonov pesmi Don’t Wanna Sleep jih je navdušenje vseh prisotnih stalno spremljalo in podpiralo. Brez premora sta sledili Gossip in Zitti e buoni. Soli kitare so poželi neskončne aplavze. Celotna produkcija je bila zelo kakovostna, impozanten oderski prostor so napolnile luči, ki so se odpirale navpično in vodoravno, glasba pa je bila vseskozi pravi protagonist. Måneskin so nastopili suvereno, z neverjetno sposobnostjo obvladovanja odra. Navzočim so podarili številne uspešnice, začenši z Beggin’, priredbo pesmi skupine The four seasons, s katero so osvojili Ameriko. “S to pesmijo želimo zapreti usta vsem tistim, ki pravijo, da delamo samo priredbe,” je z odra zaklical Damiano, preden je zapel prve tone in požel navdušeno vzklikanje. 

Na sporedu so bile tudi manj znane in nove skladbe ter pesmi Gasoline, Supermodel, Coraline in For Your Love. Na polovici koncerta so luči osvetlile le Damiana in Thomasa, ki sta se spustila na sredino travnika, med ljudi, kjer se je pevec ob več tisoč lučkah mobilnih telefonov prepustil čustvom in ob zvoku akustične kitare zapel Torna a casa in Vent’ anni. “Vedno smo sanjali,” je dejal, “da bi igrali med vami. Do sedaj nam tega niso dovolili, danes pa smo lahko te sanje uresničili.” Luči so se nato nad njiju ugasnile in osvetlile oder, kjer sta v duu zablestela Victoria in Ethan. Måneskin so poskrbeli tudi za veliki finale s pesmijo Mamma Mia, z balado The Loneliest in uspešnico I Wanna Be Your Slave.

Občinstvo so sestavljali poslušalci vseh starosti, od družin z otroki do skupin najstnikov in starejših prijateljev. Ne glede na to, ali so nam Måneskin všeč ali ne ali pa komu zgledajo izumetničeni, narejeni ali komercialni, imajo prav gotovo vsaj eno zaslugo: združujejo generacije v znamenju novega, sodobnega rocka. S tem dejstvom se morajo sprijazniti prav vsi, tisti, ki vanje ne verjamejo, rekoč, da so premladi, in tisti, ki jih ne razumejo, ker so sami verjetno prestari.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme