Luna vaša, zlata naša

“Luna vaša, zlata naša”. Tako so na transparent domiselno zapisali v Ljubljani pred 50 leti, ko je moška jugoslovanska košarkarska reprezentanca na domačem svetovnem prvenstvu prvič postala prvak po navdušujoči zmagi (70: 63) v odločilnem dvoboju (23. maja 1970) proti Združenim državam Amerike. V slovenskem kolektivnem spominu ostaja, v ključnih potezah finalnega obračuna v Hali Tivoli, zmagoviti horog (v italijanskem košarkarskem žargonu “gancio”) kapetana, slovenskega veterana s koreninami na Tržaškem Iva Daneua. Ta obletnica pa je predvsem zasidrana v srcih številnih košarkarskih privržencev iz našega prostora, ki so takrat dihali z jugoslovansko reprezentanco, številni so si v Ljubljani tudi v živo ogledali kako tekmo prvenstva – najsrečnejši celo zmagoslavje proti ZDA!
Bila je to generacija selektorja Ranka Žeravice, ki je bil med drugim prijatelj naše zamejske košarke, spomnimo se ga kot mentorja in demonstratorja na nekaterih poletnih pripravah naših mladih peterk po nekdanji Jugoslaviji. Imena junakov na igrišču morda niso tako zveneča kot tista “nesmrtnih”, ki so nato osvojili zlato na svetovnem prvenstvu v Manili 1978 in na Olimpijskih igrah v Moskvi 1980 ter vrsto drugih kolajn (Čosić – zlat že v Ljubljani, Kičanović, Delibašić, Dalipagić, Slavnić). Pa vendar so bili Jelovac, Tvrdić, Simonović, Čermak, Šolman, Skansi, Plečaš, Rajković, Kapičić in drugi Slovenec Aljoša Žorga sijajni košarkarji, ki so skupno domovino pripeljali do zgodovinskega dosežka. Uspeh je seveda takrat celo prerasel športni domet, premagati ZDA je bilo v tedanjih političnih razmerah posebej sladko in prestižno.
Samo prvenstvo je bilo sicer izjemno pomembno za širjenje in promocijo košarkarske igre po državi, predtekmovalne skupine so bile tudi v Splitu, Karlovcu in Sarajevu. Mirno lahko zapišemo, da so se tu utrdili temelji jugoslovanske košarkarske šole, ki dejansko uživa velik ugled še danes in je prinesla, poleg dveh svetovnih naslovov in olimpijskega zlata ter petih evropskih lovorik kot Jugoslavija, tudi odličja v novejši zgodovini, nazadnje evropski naslov Slovenije z Dončićem in Dragićem v Istanbulu leta 2017.
HC

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme