Letošnji dobitnik nagrade Klas je Božidar Tabaj

Praznovanje štandreškega zavetnika sv. Andreja ap. je potekalo zelo slovesno in doživeto. Začelo se je s sobotno sveto mašo, 30. novembra, na godovni dan svetnika; daroval jo je g. Renato Podveršič. Še slovesnejše je bilo nedeljsko bogoslužje, ki ga je vodil nadškof Alojz Uran ob somaševanju msgr. Oskarja Simčiča in župnika Karla Bolčine. Med sveto mašo se je Saša Quinzi v imenu župnijske skupnosti zahvalil župniku Bolčini za dvajsetletno dušnopastirsko delo v štandreški fari. Martina Nanut mu je izročila priložnostno darilo. Čestitkam in zahvali se je pridružil tudi nadškof, župnik pa je bil presenečen nad izrazi hvaležnosti za svoje delo v korist skupnosti. Ob koncu maše je nadškof še blagoslovil številne adventne venčke, ki so jih izdelali otroci v posebni adventni delavnici v župnijskem parku. Obe sveti maši je obogatil cerkveni zbor z zbranim petjem pod vodstvom Tiziane Zavadlav. Na orgle je zbor spremljal Silvan Zavadlav.
Sv. maši je na trgu pred cerkvijo sledilo podeljevanje priznanja Klas 2013, ki ga je letos prejel Božidar Tabaj.
Božidar Tabaj se je rodil 20. aprila 1946 na Pilošču v Štandrežu. Pri starših je Božidar oziroma Božo, kot ga vsi poznamo, prejel prve in najpomembnejše življenjske napotke. Od očeta ljubezen do slovenskega jezika, domače zemlje, vaške skupnosti in naše kulturne tradicije, od mame pa vrednote družine, vere in morale. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, študij pa je nadaljeval v Gorici. Ljubezen do domače zemlje je izkazoval že v mladih letih, ko je po poklicnem delu rad pomagal staršem pri kmečkih opravilih. To dela še danes, saj se drži načela, da zemljo ljubimo in obdelujemo.
Božo je od ustanovitve aktiven član stranke Slovenska skupnost. Bil je član prvega štandreškega rajonskega sveta in dva mandata tudi predsednik. Pod njegovim predsedovanjem so se začele nekatere pobude, ki so postale tradicionalne: dan miru, poletno središče, srečanja za starejše vaščane, dobrodelna baklada. Vaške probleme pozorno spremlja tudi kot goriški občinski svetovalec že štiri mandate.
Dokler so mu glasilke dovoljevale, je bil navdušen in aktiven dolgoleten pevec mešanega zbora društva Štandrež in cerkvenega zbora. Za večletno delovanje na pevskem področju je prejel zlato Gallusovo značko. Več let je član odbora Prosvetnega društva Štandrež.
Najbolj pa ga veseli dramska dejavnost. Pod njegovim mentorstvom je štandreška dramska skupina dosegla vrhunske dosežke. Uspešno je odigral skoraj 100 vlog. Nekaj predstav je tudi režiral. S skupino je nastopal na raznih odrih naše dežele, skoraj po vsej Sloveniji, pri Slovencih na Koroškem, Hrvaškem, Madžarskem, v Parizu, Rimu in ZDA. Prejel je številne nagrade in priznanja za posamezne vloge v različnih predstavah. Najprestižnejši pa sta Nagrada sklada Staneta Severja za leto 1999, ki jo je prejel skupaj z Majdo Zavadlav za izjemne dosežke na ljubiteljskem dramskem področju, in prva nagrada za najboljšo predstavo iz vse Slovenije in zamejstva na Linhartovem srečanju v Šoštanju l. 2004 z igro Stara garda.
Je pobudnik uspešnih gledaliških abonmajev, ki so v župnijski dvorani Anton Gregorčič.
Sodeloval je pri več operetah, ki jih je Zveza slovenske katoliške prosvete postavila na oder Kulturnega centra Lojze Bratuž.
Pri svojem delu se drži Gregorčičevega načela: “Ne kar veleva mu stan, kar more, to mož je storiti dolžan”. To z drugimi besedami pomeni, da bo s svojimi prizadevanji še naprej aktivno deloval. Želimo mu še veliko ustvarjalnega navdušenja in lepih uspehov.
Priznanje Klas 2013 mu je izročil goriški župan Ettore Romoli in se mu zahvalil za vztrajno delo v goriškem občinskem svetu. Prisotna sta bila tudi župan iz občine Miren-Kostanjevica Martin Marušič in goriški občinski svetnik Walter Bandelj. O njegovem delu sta spregovorili Vanja Bastiani in Daniela Puja. Predsednik sKulture 2001 Marjan Breščak je prebral utemeljitev priznanja.
Na trgu so bile na posebni stojnici na razpolago knjige Goriške Mohorjeve družbe.
Ves teden pred praznovanjem sv. Andreja se je v Štandrežu zvrstilo več pobud, pri katerih so sodelovali župnija, Prosvetno društvo Štandrež in sKultura 2001.
Skrivnosti ljubiteljev umetnosti
Tak naslov nosi bogata razstava, ki so jo v spodnjih prostorih župnijskega doma Anton Gregorčič v Štandrežu pripravili člani Rezbarsko, intarzijsko in restavratorskega društva Solkan. Svoja dela predstavlja 24 ustvarjalcev iz novogoriškega in goriškega prostora. Odprtje razstave je bilo 28. novembra. Dela bodo na ogled do 6. decembra od 17. do 19. ure. Razstava je vredna ogleda, saj je izredno bogata z lepo izdelanimi predmeti, predvsem iz lesa. Otvoritveni večer, ki se ga je udeležilo lepo število ljubiteljev likovne in kiparske umetnosti, je začel štandreški otroški zborček, ki ga je za to priložnost vodila Daniela Puja, na harmoniko ga je spremljal Martin Marussi. Umetnike je pozdravil župnik Karel Bolčina in jim čestital za tako dovršena dela. Predsednik društva Jožko Markič je povedal, da je društvo nastalo leta 2002 na pobudo skupine ljubiteljev ustvarjanja v lesu. Namen ustanovitve je bil povezovanje vseh, ki jih privlačuje toplina lesa in si želijo družiti se in sodelovati med seboj. Društvo je nastalo v Solkanu, ker ima ta kraj stoletno tradicijo mizarstva, ki jo skuša društvo s svojim delovanjem ohranjati kot pomembno kulturno dediščino. Razstavo je predstavil Rajko Gorjan. Na odprtju so sodelovale še ženska plesna skupina Ajda in kitaristke. Večer je povezoval in prevajal Saša Quinzi. Udeležencem so ponudili kavo, skuhano po starem, “samo s cikorjo, samo da je”.
Odprtje in blagoslov novega sedeža dekanijske Karitas
Ob praznovanju sv. Andreja je bilo 29. novembra tudi odprtje z blagoslovom novega sedeža štandreške dekanijske Karitas. Nov sedež je v ulici Anton Gregorčič št. 27. Gre za obširne poslovne prostore, ki jih je dal v najem podjetnik Marjan Stibilj. Kot je povedal župnik Karel Bolčina, dosedanji prostori v ulici sv. Mihaela, zraven župnišča, niso več uporabni in potrebujejo temeljita obnovitvena dela, ki se bodo kmalu začela. Novi prostori so torej začasni. Zahvalil se je vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki skrbijo, da zbirajo hrano, obleko, obutev in drugo za ljudi, ki si ne morejo privoščiti niti osnovnih potrebščin za preživetje. In teh je, tudi zaradi splošne krize, vsak dan več.
Na odprtju je spregovorila tudi gospa Jožica Ličen iz koprske Karitas in se zavzela za večje sodelovanje med ustanovami, ki skrbijo za najpotrebnejše. Blagoslov novega sedeža je opravil ravnatelj goriške škofijske Karitas Paolo Zuttion. Joana Nanut se je vsem zahvalila za udeležbo in jih povabila, naj še nadalje sodelujejo pri pobudah Karitas. Sedež je odprt vsak petek.
DP

Pestro praznovanje župnijskega zavetnika sv. Andreja ap. v Štandrežu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme