So letos amaterska prvenstva res potrebna?

Piše: HC Fotografije: Massimo Silvano

Pomisleki v času epidemiološke krize

Že od poletja poteka živahna debata, ali naj amaterji v tej sezoni stopijo na igrišče. Nogometaši so septembra začeli sezono in jo po šestih krogih ob poslabšanju epidemiološke slike prekinili. Po dolgem dogovarjanju je pred mesecem padla odločitev, da se v Furlaniji Julijski krajini deželna članska prvenstva ne bodo nadaljevala in da se mladinska ne bodo začela.

Februarja so se pognali odbojkarji, pri nas na ravni deželne C lige za moške in ženske ter starejših mladinskih kategorij. Mesec dni so tekmovanja, sicer ne brez težav, trajala, ko je nastopilo rdeče območje in je vsa mladina ostala tudi doma in imela pouk na daljavo, pa je deželni odbor odbojkarske zveze FIPAV sklenil, da iz čuta odgovornosti ligaške dvoboje spet začasno prekine. Minili so trije tedni, po velikonočnih praznikih se je glavnina učencev in dijakov vrnila v šole, prejšnji konec tedna pa so spet zagnali tudi zgoraj omenjena prvenstva. So pa iz tedna v teden razporedi tekem nepopolni, ker ob potrjenih okužbah, sumih in raznih karantenah marsikatero srečanje preložijo.

Podoben primer smo imeli tudi v naši športni srenji. Sredi marca, v zadnjem krogu pred prekinitvijo, so se v Repnu v okviru C lige spoprijeli fantje domače Sloge Tabor in sovodenjske Soče. V tednu po slovenskem derbiju so ugotovili po več okužb v vsakem moštvu, tako med igralci kot med spremljevalci. Obe ekipi zdaj še mirujeta, ker morajo pozitivni nekaj časa po prebolelem covidu-19 opraviti temeljit zdravniški pregled, preden se vrnejo k aktivnosti.

Preko teh stolpcev smo svojčas že nedvoumno zavzeli jasno stališče do vprašanja izvedbe amaterskih prvenstev v letošnji sezoni. Poklicni športniki, tam, kjer so od tekmovanj odvisna delovna mesta, naj igrajo in spravijo pod streho predvidena prvenstva. Testiranje dvakrat tedensko, ekipe kot mehurčki in še ni dovolj, kot nas uči nazadnje izkušnja italijanske nogometne reprezentance. Toda v kategorijah, kjer nihče ne živi od tega, je res treba skušati za vsako ceno pripeljati skrajšano sezono do konca? Čemu? K sreči glavnina mladih, ki se okuži, nima hujših posledic, vendar v taborih amaterskih ekip so tudi bolj priletni trenerji, spremljevalci, športni delavci, sodniki. Je smiselno tvegati? Ponavljamo, da vožnje v štirih v avtomobilu ali v šestih v kombiju iz Trsta v Pordenon in nazaj v tem času niso primerne. Podpiramo kontrolirano dejavnost v manjših skupinah za mlade, ki so manj podvrženi koronavirusu, če se da na prostem, kar bo odslej čedalje bolj izvedljivo. Naj se čim več gibajo, se sprehajajo, igrajo in tekajo v naravi.

Ampak beremo, da se je začela tudi košarkarska C liga Silver, startali so tudi četrtoligaši, med sodelujočimi v ligi bo tudi goriški Dom. So ta odpiranja – brez rednega jemanja brisov vsem soudeleženim – v tem trenutku, ko bolj ali manj uspešno poteka cepilna kampanja, res potrebna?

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme