Lep uspeh za 'naše' zborovodje

“Bodite orodje glasbe”!
Tako je predsednica žirije 22. državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, uveljavljena zbrovodkinja Martina Batič, bodrila člane dvaindvajsetih zborov, ki so jih “razne odločitve in ozadja, želje, vzroki in pogoji pripeljali v Maribor”, da bi se izkazali po svojih najboljših zmožnostih. Povprečno visoka kakovost udeležencev je prišla do izraza na letošnji izvedbi v idealnem trenutku, da bi potrdila ugled slovenskega zborovstva pred mednarodnim občinstvom. Po srečnem naključju je državno tekmovanje potekalo namreč v kombinaciji s tekmovanjem za Veliko zborovsko nagrado Evrope in v sklopu programa Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Odkar je mariborsko mednarodno tekmovanje postalo član mreže za Veliko nagrado Evrope, ki združuje tekmovanja v Toursu, Tolosi, Arezzu, Debrecenu in Varni, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti prvič gostil tekmovanje nagrajencev za najvišje priznanje. Med vrhunskimi zbori iz Švedske, Ukrajine, Japonske in Filipinov je zmagal švedski zbor Sofia Vocalensemble, ki je pod vodstvom Bengta Olléna, s široko ekspresivno paleto prepričal občinstvo in mednarodno žirijo, kateri je predsedoval Stojan Kuret.

Zelo dobro so se odrezali tudi zlati zbori letošnjega državnega tekmovanja, med katerimi je najvišjo uvrstitev dosegel ljubljanski mešani zbor Megaron, ki ga vodi skladatelj Damijan Močnik. Zamejskim Primorcem pa so bili v največji ponos dosežki mešanega zbora Jacobus Gallus iz Trsta in dekliškega zbora Bodeča neža z Vrha Sv. Mihaela, ki sta prejela srebrno priznanje. Schütz, Mendelssohn, Quaggiato in Lebič so bili avtorji zgodovinsko zasnovanega programa, ki ga je izbral Marko Sancin. Zborovodja je prvič nastopil na tem tekmovanju, debitantka na Naši pesmi pa je bila tudi Mateja Černic, ki je s svojo povezano in motivirano skupino mladih pevk osvojila tudi posebni nagradi za najboljšo izvedbo skladbe 20. stoletja in za obetavnega zborovodjo: “Mislim, da je bilo to tekmovanje v zadnjih letih največji zalogaj za pevke, vendar so se z izzivom spoprijele delovno, resno in navdušeno. Z nastopom zbora sem zelo zadovoljna, kajti pokazal je velik napredek, ki smo ga dosegle predvsem v zadnjih mesecih z intenzivnim delom na tehnični pripravljenosti in interpretaciji skladb”.

Dodatno, uglašeno “zamejsko” noto bi lahko poiskali tudi pri srebrnem mešanem zboru Postojna, ki ga vodi Mirko Ferlan: “Letos sem na Naši pesmi drugič nastopil kot dirigent, zato sem lahko stopil na oder bolj sproščeno in sem vse svoje energije usmeril v vodenje. Veliko bolj pa me je prevzela publika, ki je bila izredno radodarna z aplavzi in zelo pozorna pri poslušanju. V Unionski dvorani je sedelo veliko zborovskih strokovnjakov, pevcev in dirigentov. Prepričan sem, da se je vsak pevec potrudil maksimalno, kar je dalo našemu petju prepričljivost in intenzivnost. Bolj kot ocena so mi bile v zadoščenje pohvale, ki sem jih bil deležen po nastopu, kar potrjuje, da jadram v pravo smer”.

PAL

Maribor / Naša pesem

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme