Legendarni Waters: kreativna duša Pink Floydov je ponovno navdušila

Roger Waters se je 6. maja vrnil v Zagreb s spektakularno turnejo “Us + Them”, med katero po svetu izvaja klasike skupine Pink Floyd s slavnih plošč “Wish You Were Here, The Wall, Animals, Dark Side of the Moon” in pesmi iz svojega novega solističnega dela “Is This the Life We Really Want”? .
Med koncertom je Waters s svojo ekipo, pred 20.000 ljubitelji dobre rock glasbe, ki so napolnili Areno Zagreb, izvajal svoje revolucionarne hite ob spremljavi čudovitih luči in mogočne scenografije. Koncert so mnogi opisali kot vrhunsko avdiovizualno izkušnjo, ki jih je pustila povsem brez sape. Nepozabno Watersovo glasbeno potovanje, zmes sijajne glasbe, odličnega ozvočenja, navdušujočega showa in močna političnodružbena sporočila so povzročili edinstveni dialog, izmenjavo prave, hvaležne ljubezni med izvajateljem in občinstvom. Waters je priredil razkošen spektakel, ki je hkrati opomin, da imamo samo eno življenje in da se lahko upremo vsemu slabemu, ki se dogaja v svetu.
Waters, nekdanji basist in avtor Pink Floydov, ene najbolj poznanih skupin v zgodovini moderne glasbe, se je v Zagreb vrnil po sedmih letih; takrat je imel zadnji koncert “The Wall”. Z njim je v hrvaško prestolnico pripotoval dolg sprevod tovornjakov z glasbeno opremo in veličastno scenografijo. Koncert se je ob 8. uri in 20 minut začel z avdio posnetkom “Speak to me”, napetost ob nestrpnem pričakovanju pa se je končno razblinila ob prvih notah pesmi “Breathe (In The Air) ”. Že na začetku je bilo mogoče uživati ob nezmotljivosti in natančnosti vrhunskih glasbenikov na odru. Zvok kitar je zazvenel surovo, nekoliko daleč od nežnosti kitare Davida Gilmorja, in takoj vžgal prisotne. “One Of These Days” je pospremila do “Time” in “The Great Gig In The Sky” iz magične atmosfere plošče “Dark Side of the Moon”. Pesem je bila pomembna preizkušnja, vokalni test, za plavolasi pevki Jess Wolfe in Holly Laessig, ki sta igrali vlogo, ki jo je pred 45 leti imela izjemna pevka Clare Torry. Zaslužili sta si dolg aplavz, saj sta znali svojo nalogo opraviti s polnim čustvenim patosom. S povsem tesnobno in represivno “Welcome To The Machine” se je končal prvi “klasični” del koncerta, ki je prisotne pustil z neprijetnim občutkom v grlu. 75-letni Waters je na odru ponovno oživil pesmi iz svoje bogate umetniške dediščine. Tudi kitarista Dave Kilminster in Johnatan Wilson, ki sta si delila zahtevno vlogo Davida Gilmoura, sta postregla s svojo veliko glasbeno veščino.
Koncert se je nadaljeval s pesmimi z zadnje solistične plošče Rogera Watersa: “Déjà Vu”, “The Last Refugee”, “Picture That” in “Smell The Roses”. Pristop občinstva je bil v tem delu koncerta nekoliko bolj oddaljen, a vseeno je bil Roger zadovoljen, saj so prisotni v prvih vrstah z njim vse pesmi peli na glas. Tudi nova plošča je v popolnem stilu Pink Floydov – na klasične skladbe jo vežejo značilna glasbena napetost, močna družbenopolitična kritika in globoka empatija, ki ju Waters čuti do nesrečnih in zatiranih ljudi, tako danes kot pred štiridesetimi leti. Resnično ni konkretne ločitve med starimi in novimi pesmimi, komunikativna in ekspresivna moč sta še vedno na izjemno visoki ravni. Končno je prišel čas, ko so se v dvorani zaslišale note akustične kitare pri pesmi “Wish You Were Here”, tedaj so se hkrati zasvetile lučke mobilnih telefonov, ki so z besedami romantične ljubezenske balade ustvarile povsem nerealno vzdušje. Tej so sledili še trojček pesmi iz albuma “The wall” – hit “The Happiest Days Of Our Lives” in drugi ter tretji del pesmi “Another Brick In The Wall”, med katero so na oder prišli otroci (Waters pred vsakim koncertom izbere otroke iz tistega kraja), oblečeni v majice z napisom “resist” (upor) in s črnimi vrečami na glavah, ki so zapeli “učitelji, pustite nas otroke pri miru”. Prišel je čas za dvajsetminutni premor. Waters si je odpočil glasilke, med tem časom pa so se na odrskem ekranu vrstile “slavne” izjave ameriškega predsednika Trumpa, ki po Rogerjevem mnenju zastrupljajo sodobno družbo in proti katerim se moramo boriti. Na parter se je spustila nova, “legendarna” scenografija: londonska elektrarna Battersea Power Station s svojimi dimniki (videli smo jo že na naslovnici albuma Animals iz leta 1977) – čudovit okvir, prava vizualna pripoved, primerna spremljava za skladbi “Dogs” in “Pigs”. Trumpov obraz se je ponovno prikazal, tokrat na velikem rožnatem prašiču, ki je letel nad glavami navdušenih prisotnih. Prikazale so se besede “Pigs rule the world” (“prašiči vladajo svetu”) in Waters je občinstvo pozval, naj se jim upre – “No! Resist the pigs”. Pojavil se je celo stavek “Trump je svinja” – znano je, da je Waters Trumpov vzpon večkrat primerjal celo s Hitlerjevim. Na ekranih so se vrstili motivi in slike iz diktatur, revščine, islamofobije in rasizma z jasnim sporočilom “I choose love”! (Jaz izberem ljubezen!). Grafične upodobitve so spremljale tudi pesmi “Money” in “Us And Them”, pa še “Brain Damage” in “Eclipse”, ko so si prisotni zaslužili celo piramido z naslovnice albuma “Dark Side of the Moon”, ki je z laserji, dimom in mavričnimi barvami nastala v dvorani. Prišlo je do čustvenega vrhunca celotnega koncerta – občinstvo je doživelo pričakovano ekstazo.
Špektaklu seveda še ni bilo konca. Waters je še enkrat nagovoril prisotne, nato pa je zapel še “Mother” in epsko “Comfortably Numb”, pri kateri so prisotni uživali ob čudovitem solu kitare, ob tem pa je kar nekaj otožnih Gilmourjevih fanov zavihalo nos. Skoraj dve uri in pol trajajoči koncert, katerega se bodo prisotni gotovo dolgo časa spominjali, se je tako končal ob vsesplošni ovaciji, občutku povezanosti in prepričanju, da ima Roger Waters prav, saj je med celotno svojo kariero skušal razkriti nepoštene politične akterje in ljudi spodbujal k uporu, v prepričanju, da skupaj lahko marsikaj spremenimo.

(FOTO Manuel Demori)

Piše Katja Ferletič / V Zagreb je romalo na tisoče Slovencev

Slike

Preberi tudi

Skavti za potresence

Aktualno

Naših 25 let

Uvodnik

Naših 25 let

13.01.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme