Kras spet v D ligi

Ledeni možje so v mrzli in vetrovni nedelji prinesli zamejskemu športu doslej največji športni dosežek v moštvenih panogah v letošnji sezoni. Nogometaši Krasa so po eni sami sezoni v deželni elitni ligi spet napredovali v državno D ligo. V Repnu so prvouvrščeni gostitelji v zadnjem krogu igrali neodločeno proti glavnemu tekmecu Fontanafreddi, kar je bilo dovolj za končno zmago s točko naskoka pred trdoživo enajsterico iz pordenonske pokrajine.

Odkar je vodstvo repenskega nogometnega kluba (ki kot vodilna članska ekipa tudi usklajuje gibanje združenih slovenskih mladinskih postav na Tržaškem) v sezoni 2004/2005 prevzela podjetniška družina Kocman, je bilo to že peto napredovanje. Začeli so v rekreativni drugi amaterski ligi in pred dvema sezonama preko play-offa že enkrat prišli do ugledne četrtoligaške konkurence, v kateri pa so vzdržali samo eno sezono. Letos pa so na novo naskakovali vrnitev v D ligo, ki jim je naposled tudi uspela. Med veseljačenjem na igrišču po tekmi je predsednik Goran Kocman že takoj najavil, da se bodo zdaj na višjem nivoju skušali tudi obdržati oziroma utrditi, v isti sapi pa je tudi dodal, da je D liga objektivno največ, kar si lahko društvo privošči.

V Repnu je bil v nedeljo pravi športni praznik. Kot se spodobi za take priložnosti, je šlo za pravo športno dramo. Ko bi gostje na koncu dosegli zmagoviti gol, bi namreč prehiteli domače in ti bi se morali znojiti še cel mesec v neugodnem play-offu po raznih koncih države. Tako pa so proslavljali pod polno domačo tribuno, noreli po kiosku ob igrišču in v sprevodu na improviziranem traktorju praznovali, kot je treba, po vaških cestah. Akterji tokratnega dosežka so bili v veliki meri polpoklicni nogometaši, ki jih je uprava angažirala iz drugih okolij, iz Furlanije, Veneta, nekatere pa celo iz ostalih italijanskih dežel. Potem ko je bil v prejšnjem ciklu, ki se je v bistvu končal z lanskim izpadom, poudarek na najboljših tržaških amaterskih nogometaših, so se pred letošnjo sezono odločili za ta preobrat. Zamenjali so tudi tehnično vodstvo, saj se je po neuspešni sezoni izpred nekaj let vrnil na repensko klop Belorus Sergej Alejnikov, nekdanji vrhunski nogometaš in nekdanji član Juventusa ter reprezentance Sovjetske zveze. Prvenstvo za belo-rdeče ni bilo lahko, v prvem delu so igrali vse prej kot prepričljivo in precej zaostajali za vodilnimi. V nadaljevanju elitne lige pa so se ustrezno uigrali, izgubili le eno tekmo in s pridom izkoristili dejstvo, da so v bistvu trenirali enkrat več kot nasprotniki. K sreči je bilo tekmovanje izjemno izenačeno (vse do dveh krogov pred koncem je bilo za prvo mesto še v igri kar pet ekip) in uspelo jim je nadoknaditi zamujeno ter uloviti vodilne položaje.

Da ne bomo krivični, izjemno dragocen je bil tudi doprinos domačih, slovenskih igralcev in ostalih članov te zmagovite armade. Kapetan Radenko Kneževič je tudi letos prispeval kar 16 golov, domačin Dimitri Batti je bil v obrambi kot po navadi utripajoče srce moštva, Rok Božič je bil vseskozi steber na sredini igrišča, zelo ugodno pa sta presenetila tudi mladinca Luka Carli in Alex Rossone, ki sta odigrala kar nekaj pomembnih minut. Ne gre pa pozabiti na delo Alejnikovih sodelavcev v strokovnem štabu in pa neutrudnih odbornikov ter športnih delavcev, ki stojijo vsakodnevno ob strani ekipi, s katero dihata cela vas in vsa repentabrska občina.

HC

Uspeh našega nogometnega moštva

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme