»Kraft pivovarne so pivovarne z obrazom!«

Svetla prihodnost slovenskega kraft piva 

Prihaja prvi Teden kraft piva, ki bo med 16. in 26. majem 2024 povezal vodilne slovenske kraft pivovarje in ljubitelje piva navduševal s kakovostnimi in izobraževalnimi vsebinami. Pivovarji iz Pivovarne Pelicon, Green Gold Brewery, Bevog, Maister Brewery, Reset Brewery in Tektonik bodo organizirali dneve odprtih vrat, degustacije, delavnice spajanja piva z jedmi, koncerte in druge zanimive dogodke, pripravili pa so tudi poseben degustacijski paket – šestorček, ki bo v času trajanja projekta na voljo v večjih trgovinah Spar. Teden kraft piva bodo v družbi številnih odličnih pivovarjev (in pripravljalcev slastnih burgerjev) sklenili na tradicionalnem Pivo & Burger Festu, ki bo potekal 25. in 26. maja na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Teden kraft piva je pionirski projekt, posvečen povezovanju odličnih pivovarjev domačih kraft pivovarn, ki so pred dobrim desetletjem zanetili domačo pivovsko revolucijo in Slovenijo na evropskem zemljevidu zasidrali kot eno najaktivnejših in najuspešnejših držav na tem področju. O tem pričajo številni domači in tuji pivovski raziskovalci, ki jih vedno znova navduši raznolikost okusov slovenskega kraft piva, poklon izjemni kakovosti, ki je posledica združevanja širokega znanja, inovativnih pristopov in domačih sestavin, pa izkazujejo tudi številne nagrade, pohvale in odzivi obiskovalcev na pivovarskih sejmih v tujini.

Na tiskovni konferenci, ki je potekala v ponedeljek, 13. maja 2024, v priljubljeni ljubljanski pivnici Lajbah, so predstavniki sodelujočih pivovarn – Pivovarna Pelicon, Green Gold Brewery, Bevog, Maister Brewery, Reset Brewery in Tektonik – spregovorili o svojem delu, izzivih, željah o še boljšem sodelovanju in razkrili načrte za prihajajoči Teden kraft piva.

»Definicij, kaj vse naj bi vključevalo kraft pivovarstvo, je res veliko. Naša najljubša je, da so to pivovarne z obrazom. Pivovarne, pri katerih točno veš, kdo stoji za pivom in kaj zagovarja. Ko sva z Matejem pred več kot 10 leti ustanovila pivovarno, sva bila najprej pivoljuba, šele nato sva postala pivovarja, in to se še danes pozna. Takrat nas je bilo malo takšnih, ki smo orali ledino, naša prizadevanja pa so vodila do danes, ko smo s Tednom kraft piva zasejali seme in ustvarili platformo za povezovanje pivovarjev, ki bo v prihodnje le še rasla,« je povedala Anita Lozar iz Pivovarne Pelicon.

O pomembnosti sodelovanja je spregovoril tudi Vasja Golar, ustanovitelj pivovarne Bevog, s katero so nedavno predstavili še svoje prvo brezalkoholno pivo: »Seveda smo pivovarji konkurenčni, a ves čas se trudimo razvijati področje, širiti zavedanje, ljudem približevati različne stile piva. Ljudem želimo kakovostno pivo predstaviti kot del kakovostnega načina življenja. Želim si, da bi bilo to, kar smo dosegli doslej, šele začetek.«

»Teden kraft piva ponuja prostor za nadaljnji razvoj, za ozaveščanje, za dobro pivo. Še pred nekaj leti so številni verjeli, da se dobro pivo stila IPA (India Pale Ale) lahko izdela samo iz ameriškega hmelja, mi pa želimo ljudem predstaviti, kako vsestranski in kakovosten je slovenski hmelj,« je razložil Luka Rojnik iz Green Gold Brewery, ki je z domačo pivovarno zgolj nadgradil izjemno družinsko tradicijo hmeljarstva, ki sega vse tja v konec 19. stoletja.

Skupno premagovanje izzivov
Sodelujoči pivovarji so na tiskovni konferenci predstavili tudi številne izzive, s katerim so se morali soočiti v preteklih letih – sprva jih je močno prizadela epidemija, temu je sledila inflacija, povišanje cen energentov, birokratske in zakonodajne omejitve ter prihod velikih uvoznikov, ki jim je težko konkurirati … Janez Skok – Johnny iz Maister Brewery je ob tem poudaril, kako hvaležen je za ves trud prijateljev, pobudnikov prvega Tedna kraft piva in omenil, da med začetniki žal manjkajo predstavniki iz pivovarne Human Fish, ki so jo pokopale nepremostljive prepreke. »Želim si, da se to ne bi več dogajalo. Tudi zato moramo držati skupaj in se prilagajati. Scena je živa in pestra, samo v Kamniku poleg naše delujejo še tri manjše pivovarne (Mali Grad, Barut in Meninc), zato smo oblikovali tudi kamniško pot piva. S takšnimi projekti lahko širši množici jasno predstavimo, kako pomembno je podpiranje uspešnih lokalnih zgodb in kako veliko nam vsem pomeni kraft pivo,« je še dodal.

Tudi Jure Zlobko iz posavskega obrata Reset Brewery je spregovoril o pestrem obdobju, ki je sledilo odprtju pivovarne leta 2020. Kmalu za tem je število zaposlenih kljub vsemu naraslo na 20, pivovarni pa so dodali še pivnico, ki je odlična za promocijo. »Glede na to, kakšni so bili naši začetki, težko verjamem, da bi lahko kdaj bilo še slabše,« se je ob deljenju zgodbe pošalil Jure.

Od kombiniranja piva in sira, do brezalkoholne osvežitve ob teku, koncertov, kvizov in zabave
Prav vse sodelujoče pivovarne bodo Teden kraft piva otvorile z dnevom odprtih vrat v Ajdovščini, Spodnjem Grušovlju, Kamniku, Brežicah, Ljubljani in v avstrijskem Bad Radkersburgu. V pivovarnah bodo obiskovalci lahko pokukali v zaodrje in spoznali navdihujoče zgodbe predanih posameznikov, ki so svoje življenje posvetili raziskovanju pestrega sveta piva, s tem pa poskrbeli za oživitev lokalnih skupnosti, ustvarjanje delovnih mest, ohranjanje in nadgrajevanje tradicije ter premišljeno porabo domačih virov in slovenskih sestavin.

V tednu, ki sledi, bodo povsod po državi potekale številne aktivnosti, posvečene tako tistim, ki se z okusi kraft piva šele spoznavajo, kot starim mačkom, ki so se v preteklih letih izmojstrili v pokuševanju.

Med 16. in 26. majem se bodo pivoljubi (med drugim) lahko družili na:
● Vodeni degustaciji na ljubljanskem nebotičniku (17. maj, Green Gold Brewery)
● Dnevu domačih pivovarjev (18. maj, Pivovarna Pelicon)
● Pokušini novega brezalkoholnega piva na 42. Maratonu treh src (18. maj, Bevog)
● Spajanju piva in sira (22. maj, Pivovara Pelicon & sirarna Golden Ring)
● Druženju s pivom, glasbo in prigrizki (22. maj, Tektonik)
● Poznopopoldanskem srečanju s pivom in pico (23. maj, Maister Brewery)
● Festivalu Piva & BBQ Krško (Reset Brewery in drugi)

Seznam vseh dogodkov in srečanj je dostopen na profilu Tedna kraft piva na Instagramu, več informacij pa je navedenih tudi na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih pivovarn.

Veliki finale na Pivo & Burger Festu
Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani bo 25. in 26. maja 2024 potekala že 21. edicija priljubljenega festivala Pivo & Burger Fest. Trg bodo ves vikend zasedali številni (pretežno domači) pivovarji, ki bodo na ogled in pokušino postavili svoje najboljše domislice, družbo pa jim bodo kot vselej delali mojstri priprave burgerjev z vseh koncev Slovenije. »Če želi Slovenija ohranjati status odlične kulinarične destinacije, se moramo začeti zavedati, da to vključuje več kot le dobro hrano. Spoštovati je treba naravne vire, skrb za sestavine, ki so predpogoj za kakovost, pa tudi skupnost vseh vpletenih, ki zagotavljajo izjemne jedi in pijače. Vsaka takšna skupnost si zasluži pozornost in podporo javnosti,« je povedal Lior Kochavy, vodja projekta Pivo & Burger Fest.

Teden kraft piva pri vas doma
Teden kraft piva si bodo ljubitelji piva lahko pričarali tudi doma, saj bo v večjih trgovinah Spar od srede, 15. maja, na voljo poseben paket piva, ki so ga sodelujoči pivovarji pripravili prav za to priložnost. V njem bo skrivalo šest steklenic in pločevink različnih stilov, ki bodo kot nalašč za uživanje na domačih terasah v družbi prijateljev. »Paket, ki smo ga pripravili skupaj, vključuje izjemno širok spekter okusov. V njem je šest različnih stilov piva, od ležaka do stouta, kar je odličen prikaz raznolikosti domače kraft scene. Je dokaz, da je v Sloveniji res veliko dobrih pivovarjev, ki radi sodelujemo in si pomagamo. Ko se tako razumemo, lahko gremo le še navzgor,« je vsebino paketa komentiral Marko Jamnik iz pivovarne Tektonik.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme