Knjiga ob 50-letnici ZSŠDI

Piše: UP

Zlati jubilej športnega združenja v Italiji

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) praznuje 50 let. V ta namen so pri združenju izdali knjigo z naslovom 50 let ZSŠDI, ki so jo, kot vse sedanje dogodke, predstavili spletno. Predstavitev je vodil operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban, ki se je skupaj s predsednikom Združenja Ivanom Peterlinom in urednikom novo izdane knjige Brankom Lakovičem javljal iz telovadnice Športnega društva Kontovel. Ivan Peterlin je uvodoma poudaril, da je knjiga dragocen dokument velikega družbenega bogastva, na katerega smo lahko vsi ponosni. V njej je na stotine imen in priimkov ter fotografij oseb, ki so pustile neizbrisen pečat našemu športu. Zahvalil se je avtorju zbornika Branku Lakoviču, Založništvu tržaškega tiska (ZTT), ki je izdalo knjigo, vsem, ki so sodelovali pri njeni pripravi, in ŠD Kontovel.

Besedo je nato dobil sam avtor, Branko Lakovič, ki je najprej orisal začetke športnega udejstvovanja Slovencev v Italiji. Spomnil se je sokolskih društev, ki so se že zavedala, da je prav šport eno glavnih sredstev za ohranjanje slovenskega jezika na našem območju. Začetek ZSŠDI-ja pa sega v l. 1970 (8. december), ko je potekal ustanovni občni zbor na Stadionu 1. maja, kjer so za prvega predsednika izvolili Bojana Pavletiča, ki ga imamo, po mnenju Branka Lakoviča, upravičeno za očeta modernega športa med Slovenci v Italiji. Na občnem zboru je sodelovalo 16 predsednikov športnih društev, ki so podpisali ustanovno listino, že od vsega začetka pa je bila skrb za slovenski jezik za združenje zelo pomembna.

Lik Bojana Pavletiča je predstavil tudi sedanji predsednik Združenja Peterlin, ki je v knjigi prispeval zapis o njem. Dejal je, da je bil Pavletič celovita osebnost, ki je v našem zamejskem prostoru sestavil gibanje, ki se je vseskozi razvijalo. Začela so se obnavljati društva, po vaseh so začeli graditi vadbene prostore in zunanja igrišča, ta pa imajo izreden pomen še danes, predvsem v času epidemije. Pavletič ima zasluge, da je bil šport od ustanovitve ZSŠDI postavljen na višjo kulturno raven, ob bok kulturi, in je dobil tisto vlogo, ki jo nosi še danes – ohranjanje slovenske zavesti, slovenski športniki pa se enakovredno kosajo tudi z italijanskimi atleti.

Na predstavitvi je preko spletne povezave sodelovala tudi urednica pri ZTT-ju Alina Carli, ki je poudarila, da so že večkrat sodelovali z različnimi športnimi društvi pri izdaji knjig. Izpostavila je, da je sodelovanje z ZSŠDI pomembno, saj daje združenje posebno težo slovenskemu jeziku.

Po video povezavi je vse navzoče pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki je dejala, da marsikdo športa ne povezuje z narodno zavestjo, ZSŠDI pa to dela že petdeset let. Po njenih besedah ni pomembno samo zmagovati, pač pa tudi sodelovati, prav vsem je zaželela lepe prihajajoče praznike.

Voščilom se je pridružil tudi predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki je obenem spomnil, koliko načrtov ima Združenje v prihodnjem letu: prihaja Europeada, na kateri bo nastopila nogometna reprezentanca ZSŠDI, samo združenje pa bo gostilo mednarodni dogodek Igre prijateljstva.

Kot že rečeno, je zbornik ob 50-letnici ZSŠDI uredil Branko Lakovič, sodelovali pa so še: Evgen Ban, Ingrid Kalan, Igor Lakovič, Ivan Peterlin, Vili Prinčič, Ksenja Slavec, Igor Tomasetig, Riccardo Tosques, naslovnico je grafično oblikoval Martin Maver, za grafično oblikovanje knjige in prelom je poskrbel Peter Ferluga s podjetja PiKa, lektorsko delo pa je opravila Irena Kristan Bradač iz skupine Slori jezik. Knjiga je zelo bogata tudi s slikovnim gradivom, na 240 straneh knjige najdemo namreč kar 305 fotografij, za katere so poskrbeli Damjan Balbi, Foto KROMA, Lako, Mario Magajna, ZSŠDI in društveni arhivi. Delo vsebuje poglavje o začetku združenja, o predsednikih, nagradah, projektih in sintezo v italijanščini. Za tisk knjige je poskrbela Grafica Goriziana. Zbornik je na voljo v Tržaškem knjižnem središču, Katoliški knjigarni, na sedežu ZSŠDI in sedežu ZTT.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme