Veliko pričakovanje na Okuse ob meji!

“Manifestacije rastejo ali pa zamrejo. Okusi ob meji so velika prireditev, ki se iz leta v leto krepi in veča”. To je v četrtek, 20. septembra, poudaril goriški župan Ettore Romoli ob koncu tiskovne konference v enoteki Il Vinattiere v palači Strassoldo na Trgu sv. Antona v Gorici, kjer so najvišji zastopniki organizatorjev in sponzorjev spregovorili o bližnji enogastronomski pobudi, ki bo v mestnem središču potekala od 27. do 30. septembra.

Problemov s spomeniškim varstvom, o katerih je v prejšnjih dneh pisal dnevnik, ni, je zatrdil župan, saj so “njihove skrbi tudi naše skrbi”; vse je bilo in bo narejeno tako, da zaradi velike gneče (letnih obiskovalcev je več kot 100.000!) ne bo utrpel škode ne prenovljeni Travnik ne drugi objekti v mestnem središču. Župan sosednje občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk je tudi v imenu kolegov povedal, da se je šest slovenskih obmejnih občin odzvalo na vabilo z velikim navdušenjem. V upanju, da se bo to sodelovanje v prihodnje še nadaljevalo, je organizatorjem zaželel veliko uspeha. Predsednik goriške Trgovinske zbornice Emilio Sgarlata je pohvalil organizacijski aparat, ki se iz leta v leto boljša, in dodal, da ustanova, ki jo on predstavlja, rada podpira Okuse ob meji, ki vzbujajo daleč naokrog vedno več zanimanja. Odv. Sergio Orzan je obrazložil, da Fundacija Carigo, ki ji je podpredsednik, ponavadi finančno podpira pretežno kulturne prireditve in prostovoljno delo, hkrati pa rada ohranja dobre odnose s krajevnimi upravami in skrbi za razvoj okolja. Zaradi količinske in kakovostne rasti prireditve so zato prav radi prispevali svoj delež. Župan v Gradišču ob Soči Franco Tommasini je prepričan, da bodo Okusi ob meji tudi tokrat poželi velik uspeh. Posebno posrečena je po njegovih besedah zamisel, da z goriško občino sodelujeta tudi njegova in krminska; skupaj so namreč sestavljale nekdanjo goriško grofijo. Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon je povedal, da občanke in občani Nove Gorice čutijo Okuse ob meji za svojo prireditev, saj še bolj povezuje ljudi obeh mest. Poleg šestih slovenskih občin bo sodelovala tudi Obrtna zbornica. Prepričan je, da “bo čudovito, vsi se bomo veselili”. Njegove besede je potrdil Romoli, ki je poudaril, kako pomembno je, da se del sejma dogaja v Novi Gorici. “To prireditev moramo uresničiti prav na meji; če ne letos, še bolj naslednje leto”. 

Občinski odbornik za kulturo Rodolfo Ziberna je podčrtal, da je v času splošne krize in vedno skromnejših prispevkov veliko zadoščenje uresničiti tako odmevno prireditev z vedno bogatejšo ponudbo. Prejeli so namreč več kot 350 prošenj za udeležbo, ugodili pa so lahko žal samo dvestopetdesetim, ki bodo postavili stojnice na površini dveh kvadratnih kilometrov. V naslednjih letih bi razstavišče lahko tudi razširili, vsekakor postopoma. Glavno in “institucionalno” središče bo seveda na Travniku, kjer bodo imele sedež občine nekdanje grofije. Odbornik je z veseljem povedal, da bo s trga pred občinsko stavbo v Novi Gorici vse do Semeniške ulice v Gorici vozil vlakec. Veliko parkirnih mest bo na razpolago na trgu pri Rdeči Hiši, od koder bo avtobus vozil v center vsakih pet minut. Bogata bo tudi kulturna ponudba, saj bodo sodelovali Kinemax s filmi o okusih in o meji, pa še knjigarna Libreria editrice goriziana in najrazličnejša združenja s plesi in glasbo. V trgu, posvečenem prostovoljnim krvodajalcem, bo 12 x 8 m velik oder, na katerem se bo zvrstilo skoraj 30 glasbenih skupin. Kdor ima t.i. pameten telefon, bo lahko na brezplačni aplikaciji Let's Go našel vse potrebne informacije. Svoje bodo z vzporednimi dejavnostmi prispevali tudi trgovci, je dodal Beni Kosič kot predstavnik Confcommercio: pobudo občinske uprave, ki je dosegla odlično raven, podpirajo, čeprav jo je mogoče še bolj izboljšati. 

Vsi torej vabljeni na uradno odprtje Okusov ob meji, ki bo v četrtek, 27. septembra, ob 18.30 na Travniku!

DD

Velika enogastronomska prireditev na Goriškem bo potekala od 27. do 30. septembra.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme