Kdo ima posebne potrebe ... ?

Piše: DG

Gorica / Predstavitev poglavja goriškega klana

Srečanje z osebami s posebnimi potrebami (OPP) ni vedno lahko. Je pa lahko izziv, ki nas postavlja pred zanimiva vprašanja.

Je drugačnost res hiba? Kdo je drugačen oz. kdo to določa? Ali družba omogoča taki osebam priti do samostojnega in kakovostnega življenja? Kako OPP gledajo na svet? Kakšno je njihovo življenje po smrti staršev? Kako se v resnici počutijo in kako jim lahko pomagamo? Kako nas sploh oni dojemajo? Kakšen odnos naj vzpostavimo z njimi? Nam vera pri tem lahko pomaga? Zakaj ljudje, ki nimajo t.i. posebnih potreb, tako težko dokazujejo ljubezen do sočloveka? Zakaj smo za obstoj v tolikšni meri potrebni pomoči? itd. itd.

Klan vsako leto izbere določeno “poglavje”, da bi ga poglobil. Tokrat so se njegovi člani odločili za svet oseb s posebnimi potrebami. Preko pogovorov in predavanj so temo obravnavali že med letom. V ta – za mnoge doslej nepoznan – svet se je šestnajst roverjev in popotnic s svojimi voditelji popolnoma “potopilo” na poletnem taboru, ki so ga avgusta preživeli v stanovanjski skupnosti Orizzonti v kraju Abano Terme v Venetu. Kot je uvodoma povedala Makrina Quinzi, so se marsikomu odprle oči, spoznali so nova čustva, dotaknili so se sveta, ki je po svoje ranljiv in obenem močan. Izkušnja jim je dala ogromno. Nekateri dvomi so seveda ostali, in vendar so bili zadovoljni za to, kar so odkrili, ko so iz varnega pristanišča odpluli v neznano. Na javnem srečanju z naslovom (Ne)omejenost družbe, na katerem so 11. decembra popoldne v Močnikovem domu v Gorici – v temni dvorani ob siju svečk in meditativni glasbi, ki je božala dušo in vsakemu udeležencu omogočala spust v lastne globine – predstavili letošnje “poglavje”, so spregovorili o svojih dvomih pred taborom, o vprašanjih, ki so se jim porajala, in o občutjih po tem doživetju.

Gostje centra so na video posnetku izrazili navdušenje nad obiskom goriških skavtov, ki so z njimi peli, plesali in se igrali. Ki so jih imeli radi … Zgovoren je bil tudi krajši posneti pogovor z vzgojiteljem Massimilianom iz socialne zadruge Nuova idea v omenjeni skupnosti: povedal je marsikaj zanimivega o svoji delovni izkušnji, ki ni preprosta, in vendar je zanj pomemben vir osebne rasti. Člani klana so – prek posnetka in v živo – delili s prisotnimi svoje vtise, priznali lastno negotovost, nelagodje in zadrego, občutke žalosti in hkrati veselja, hvaležnosti in želje po radodarnosti. Osebe s posebnimi potrebami imajo nekatere objektivne težave, romanticizem je seveda odveč, in vendar so odprte, brez filtrov in predsodkov, “mi pa bolj zadržani, prikriti, frustrirani … Čustvene posebne potrebe imamo mi”. To so osebe s srcem v roki. Zato je bilo res lepo slišati: “Rada bi gledala na svet tako, kot gledajo oni.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme