Kakšna bo prihodnost Goriške brez pokrajine?

Obstoj goriške pokrajine v ospredju
V prejšnjem tednu je v političnih pogovorih izstopalo vprašanje pokrajin v deželi Furlaniji Julijski krajini. S to temo se ukvarja posebna paritetna komisija v deželnem svetu. Vse bolj živo pa je to vprašanje tudi med ljudmi. Glede na nove kriterije italijanske vlade in na zmedo med deželnimi političnimi silami je v največji nevarnosti goriška pokrajina. Dne 1. oktobra bo omenjena deželna komisija predala dela deželnemu svetu FJK, ni pa še znano, ali bo predložen enoten dokument. Zato je deželni svetnik SSk Igor Gabrovec napovedal, da bo stranka SSk vložila poseben zakonski osnutek.
Za obstoj pokrajine se je zavzel tudi predsednik goriške pokrajine Enrico Gherghetta, ki je skupaj z gibanjem Il mondo nuovo – Novi svet organiziral javno srečanje v tržiškem Kinemaxu. Nabito polna dvorana je pričala, da se veliko ljudi zaveda pomembnosti vmesne ustanove med deželo in občinami. Bolj primerno bi bilo preurediti pristojnosti in prenesti izvršne kompetence od dežele na pokrajino. Podpredsednica goriške pokrajine Mara Černic in predsednik tržaškega pokrajinskega sveta Maurizio Vidali sta podčrtala, da pokrajine Slovencem zagotavljajo visoko raven predstavništva. V primeru njihove ukinitve bi bili Slovenci oškodovani.
Debora Serracchiani je obiskala Gorico
Deželna volilna kampanja se je v soboto dotaknila Gorice. V pokrajinsko glavno mesto je prišla kandidatka Demokratske stranke Debora Serracchiani, ki se je z javnostjo srečala v Kulturnem domu. Najprej je bilo srečanje z upravitelji Demokratske stranke, kamor so bili vabljeni tudi občinski svetniki SSk Walter Bandelj, Marilka Koršič in Božidar Tabaj. Sledilo je javno srečanje z občani. Na obeh srečanjih je glavna tematika zadevala prihodnost Goriške. V svojem nagovoru je kandidatka za predsedstvo dežele poudarila problem zdravstva, tožilstva, boljšega čezmejnega sodelovanja in večjo učinkovitost logističnih struktur. V politiki pa je napovedala posege za korenite spremembe.
Zasedal je goriški občinski svet
V ponedeljek je spet zasedal goriški občinski svet. Na dnevnem redu so bili svetniška vprašanja županu in odbornikom ter spremembe v občinskem proračunu, ki so potrebne zaradi nižanja javnih prihodkov. Svetniška vprašanja so postavili tudi slovenski svetniki. Marilka Koršič (SSk) in David Peterin (DS) sta obravnavala bližnje Okuse ob meji. Peterin je tudi opozoril, da je treba obnoviti slovensko konzulto. Božidar Tabaj je menil, da bi bilo prav dati na Okusih ob meji večjo pozornost goriškim povrtninam in še posebno t. i. sorti radiča goriška roža. Walter Bandelj se je zahvalil za popravila na začetnih delih parkirišča pri slovenskem otroškem vrtcu v Pevmi ter odbornika za urbanistiko opozoril, naj v občinsko komisijo vključi slovenskega predstavnika, kot to določa zaščitni zakon 38/01.

V ospredju političnega dogajanja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme