Juliana - Peš okoli Julijskih Alp (18)

Piše: Nace Novak Fotografije: Nace Novak

Oranžna pika, prekršek in pripeka 

V vsej tisti osamljenosti sem med postankom za praznjenje mehurja za seboj zagledal oranžno piko, ki se je bližala in postajala vse večja. V njej sem prepoznal pohodnico, ki sem jo srečal zjutraj v pekarni Karavanke 2. Ko sem se odpravil dalje, se razdalja med nama ni večala. Hodila je hitro in kar nekaj časa, tudi mimo impozantnega jezu hidroelektrarne Moste na reki Savi, je bila ves čas od 150 do 200 metrov za menoj. Še pred Žirovnico sem se ustavil za prvo pavzo kar na pločniku ob cesti, in ko je šla mimo, sva izmenjala nekaj besed. Izvedel sem, da je iz Godoviča, da je prišla do Jesenic z vlakom in da ima tudi sama v načrtu opraviti z dvema etapama Juliane na en mah, potem pa na Bledu na vlak in domov. Dobrih šestdeset let je imela, tako, na prvi pogled, in vsa je žarela od zdravja in dobre kondicije. “Nič čudnega, da se je nisem mogel otresti, ji pobegniti,” sem pomislil, ko se je odpravila naprej, rekoč, da se morda še vidiva, saj sem ji povedal, da grem tudi sam do Bleda.

Že v Žirovnici, pri rojstni hiši Antona Janše, najbolj znanega slovenskega čebelarja (z območja občine Žirovnica je v preteklosti izšlo še kar nekaj mož, pomembnih za Slovence, med njimi tudi pesnik France Prešeren, jezikoslovec Matija Čop ter pisatelja Janez Jalen in Fran Saleški Finžgar – omenjenih pet v obliki doprsnih kipov stoji tudi pred tamkajšnjo osnovno šolo, mimo katere vodi Juliana), sva se znova srečala in potem del poti, nekaj minut hodila skupaj, nakar je njo odneslo navkreber proti cerkvici Sv. Petra nad Begunjami, sam pa sem se izneveril originalni poti in jo urezal kar po ravnini, ob cesti skozi Rodine. V minulih dneh sem nabral dovolj klancev in spustov in že naslednji dan me je čakal nov konkreten paket višincev, zato sem si na podaljšani ravninski etapi prvič in edinkrat na poti privoščil “prekršek” in izpustil vzpetino z bojda fantastičnim razgledom na vrhove Julijcev, ki pa so bili itak skriti za oblaki.

V Begunjah sem zavil naravnost v trgovino po vse potrebno za konkretno malico. Obvezna maska na obrazu me je v zaprtem prostoru dušila. Res neprijeten občutek po vsej tisti zunanji svobodi in dihanju na polna pljuča, a v marketu sem se zadržal le kratek čas, tako da ni bilo hudo. Pavzo in “merendo” sem si privoščil v središču kraja, ki je bil v najtoplejšem delu dneva prazen. Sonce je prav zares pripekalo. Klopca v senci, na kateri sem počival, je bila še kako dobrodošla pred nadaljevanjem poti. Prešvicana kratka majica se je na osončenem delu travnika nekaj metrov stran hitro posušila. Tudi nogavice in čevlje sem si med odmorom sezul in jih prepustil sončnim žarkom. Znamenito Avsenikovo gostišče Pri Jožovcu sem le škljocnil s telefonon, potem pa nadaljeval pot. Vse do Radovljice nobene sence, del dneva pa najmanj primeren za hojo v takih razmerah, saj je bilo sonce v svojih najvišjih legah. Kar kurilo me je. Zato mi je šlo še toliko bolj na živce brnenje številnih letal, ki so mi, vzletajoč z bližnjega letališča v Lescah, letala nad glavo.

“Ma kako zdržijo tukajšnji domorodci ves ta konstanten hrup?” sem se spraševal in zmajeval z glavo, pa čeprav sem vedel odgovor. “S časom se navadiš. Tako kot (skoraj) na vse.” Še padalci, ki so sem pa tja padli v prazno iz katerega od letal, so mi šli na živce. Vse, kar je letelo, mi je šlo na živce. Zaradi tistega hrupa, ki sploh ni bil tako glasen, a bil je vseprisoten, neprekinjen in zato moteč. In vročine, zaradi katere so se mi kuhali možgani.

 

Prva slika: Oranžna pika, ki mi je sledila, je bila enodnevna pohodnica na Juliani

Druga slika: Jez Hidroelektrarne Moste na reki Savi

Tretja slika: Kipi znanih Slovencev pred Osnovno šolo Žirovnica, mimo katere pelje pot

Četrta slika: Čebeljnak Antona Janše, ki stoji pri njegovi rojstni hiši

Preberi tudi

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (26)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (30)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (31)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Juliana – Peš okoli Julijskih Alp (27)

Juliana - Peš okoli Julijskih Alp

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme