Jubilejni 30. Senjam beneške piesmi

Tudi letos bo sveža glasba zavela v Beneških dolinah, za kar se lahko zahvalimo festivalu beneške glasbe, ki ga vse od leta 1971 prireja Kulturno društvo Rečan. K razvoju glasbe na Videmskem, spoštljivo do domačih in ljudskih tradicij ter spodbudno do novih glasbenih generacij, je veliko prispeval prav Senjam beneške piesmi, ki bo letos potekal v soboto, 10. novembra, ob 20.30 in v nedeljo, 11., ob 16.30 v telovadnici na Liesah. Gre za jubilejni 30. festival (prve izvedbe so se vrstile vsaki dve leti), na kateri se bodo predstavili “moderni godci” iz Benečije, Furlanije in Posočja v spremstvu reprezentančne skupine Beneške korenine evolution. V teh letih je prireditev postregla z več kot 300 skladbami in 70 avtorji.
Med organizatorji je za petnajstdnevnik Dom spregovoril Aldo Klodič, ki poudarja, da bodo vsi letošnji udeleženci mlajši od festivala samega. Dobra novica, torej, in hkrati dokaz, da se med mladimi generacijami širi zavest in zanimanje za lasten jezik in kulturo. (Slovenska) identiteta na Videmskem je danes razpeta med dvema dobama. Dolga desetletja so jo morali Beneški Slovenci prestrašeno skrivati, danes pa je “modna” globalizirana anonimnost, ki za specifike sveta, začenši z lastno, nima dovolj posluha. Kot kaže, so Benečani vztrajni in pokončni, ne glede na (kratkosežne) modne muhe.
Na letošnjem festivalu bomo lahko slišali 14 novih pesmi vseh zvrsti: od melodičnih in baladnih pa do rock in punk pesmi. V iskanju novih prijemov bodo organizatorji sestavili komisijo mladih pod tridesetim letom starosti, ki bo izbirala skladbo z najboljšim besedilom, glasbo ter postavila tri naj-pesmi na stopničke. S tem bo ponesla v javnost pravi, resnični glas beneške mladine. “Moramo dati mladim priložnost, da povejo, kar mislijo”, je še dodal Klodič. “Pričakujemo, da bo na sejmu vedno več mladih”. Naj spomnimo na rezultate zadnje izvedbe leta 2010. Na prvo mesto se je uvrstila pesem Te gledam, ki sta jo zapeli Elena Guglielmotti in Elena Rucli ob spremstvu Čižguj benda, drugo mesto je zasedla Pujdi na Matajur Germana Čendoua, tretji pa so se uvrstili The Preklets s skladbo Svetilka.
Kot vsakokrat bo na festivalu na prodaj plošča z vsemi nastopajočimi skladbami in s spremno knjižico. Pripravili so jo tehnični mojster Andrej Iussa, glasbeni mentor Davide Tomasetig, za koordinacijo je poskrbel Aldo Klodič, za grafično opremo pa Margherita Trusgnach.
Pomen Sejma beneške pesmi presega glasbene okvire, saj krepi povezanost slovenske skupnosti na Videmskem in obnavlja navezanost na lastno tradicijo, zgodovino, kulturo in jezik. Lepo je biti Slovenec, tudi v Benečiji.
Jernej Šček

Festival mladih beneških glasbenikov

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme