Jadran v boju za B ligo

Ta članek bi morali napisati prejšnji teden, saj je Jadran Franco tokrat izgubil, pa nič ne de. Do sobotnega poraza na gostovanju v Emilii Romagni so, od začetka leta 2014, Jadranovi košarkarji nanizali osem zaporednih zmag, s tem da so ugnali tudi doslej najnevarnejša konkurenta za napredovanje, Mestre in San Vendemiano. Prvenstva pravzaprav niso začeli najbolje, jeseni so bili dokaj nestanovitni ali vsaj nihajoči v storilnosti, pet krogov pred koncem rednega dela državne C divizije pa so prvi na lestvici in imajo konkretne možnosti, da se do poslednje minute potegujejo za to vodilno mesto, ki edino neposredno vodi v višjo ligo. Moštva, uvrščena od drugega do devetega mesta, pa se bodo, kot znano, borila v play-offu za še en dodaten prestop v državno B ligo.
Nastopi Jadrana nudijo kar nekaj zanimivih iztočnic za malce bolj dovršeno tehnično analizo. Ekipa ima dva izstopajoča zunanja igralca, Boruta Bana in Daniela Baticha. Tako kakovostnega in svežega branilskega para nima nihče v ligi. Zlasti Ban vleče v odločilnih trenutkih zmagovite poteze z navidezno lahkoto in je priznan igralec številka ena, medtem ko je Batich letos morda malce manj stanoviten v učinku. Ekipa razpolaga s tremi dvometraši, med katerimi je veteran Peter Franco res nenadomestljiva figura. Pri skoraj 37 letih igra v velikem slogu, v obrambi zapira vse luknje in krije na papirju močnejše nasprotnike, v napadu pa je determinanten, ker z natančnostjo v metu za tri točke odpira veliko prostora bolj dinamičnim soigralcem za prodore. Ob obisku Jadranovih tekem poznavalec opazi, da kričeče primanjkuje igra pod košema v napadu, torej s hrbtom proti obroču. Ta segment preprosto ni v strunah Franca, De Petrisa in Marušiča, kvečjemu se za igro v poziciji centra odločajo branilci. Za zdaj Jadran te hibe k sreči ne plačuje, morda bi jo v večji meri na drugoligaški ravni.
Ključen mož po celem igrišču je krilni košarkar Saša Malalan, ki ne izstopa v poglavjih, ki jih beležimo v statistiki, je pa mojster tako imenovanega nevidnega dela. Z dolgimi rokami in urnimi nogami prednjači v obrambi, ukradenih žogah in skokih v napadu, njegov prispevek pa je naravnost ogromen. Poleg tega je zanesljiv tudi v protinapadih in prostih metih. Malo manj prostora ima kapetan Christian Slavec, ki pa je bil v več priložnostih odločilen z bogatim košarkarskim znanjem, metom iz razdalje in predvsem pokroviteljskim odnosom, po katerem je eden od duhovnih vodij. Vse bolj koristna pa sta tudi najmlajša v ekipi, play-makerja Matija Batich in Martin Ridolfi, ki sta moža za spremembo ritma in pridobivata med starejšimi soigralci in pri trenerju čedalje večji ugled. In še nekaj besed o še vedno mladem trenerju Muri, ki dozoreva skupaj s svojimi varovanci, ekipo pripravlja temeljito (tako fizično kot taktično), s klopi pa peterko vodi učinkovito.
Pot je, kot vemo, še zelo dolga in strma, vendar jadranovci so na dobri poti, da uspejo. Ne smemo obenem pozabiti, da je bil celo sam vpis združene postave v prvenstvo poleti močno pod vprašajem zaradi pomanjkanja sredstev. Kakorkoli bi se končalo, naši košarkarji uresničujejo torej v vsakem primeru športni čudež. Dajmo jih podpreti v odločilnih srečanjih!
HC

Športni čudež naših košarkarjev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme