Izkustveni in čustveni izziv

Piše: DG

Pogovor Lucija Tavčar o pripravi zamejskih skavtov na Svetovni dan mladih v Lizboni

Od 1. do 6. avgusta 2023 bo v Lizboni potekal Svetovni dan mladih, ki se ga bodo udeležili tudi nekateri člani Slovenske zamejske skavtske organizacije. O pripravi na veliki dogodek in pričakovanjih smo se pogovorili z Lucijo Tavčar, voditeljico pri goriški veji vzgojne organizacije.

Koliko zamejskih skavtov bo šlo na Portugalsko?

SDM-ja, kot na kratko rečemo temu dogodku, se bo udeležilo 41 članov SZSO. Med temi nas je 6 voditeljev in torej 35 roverjev in popotnic, mladih od 16. do 21. leta. Goriški klan šteje sedemnajst udeležencev in tri voditelje, tržaška delegacija pa 22 klanovcev in tri voditelje.

Od kdaj in kako se pripravljate na ta dogodek?

Na dogodek se pripravljamo že od prejšnjega poletja. Takrat smo klanovce seznanili s to možnostjo, da bi se prihodnjega leta udeležili svetovno pomembnega dogodka. Takoj so bili za. Potovanja vedno pritegnejo, še toliko bolj pa je množični dogodek zanimiv za generacijo, ki je leta, ko mladi ponavadi začenjajo krožiti po svetu, doživljala zelo omejeno zaradi pandemije. Pripravljamo se tako vsebinsko kot materialno. Vsak klan sicer pretežno zase, nekoliko pa tudi skupaj. Nekateri so prisluhnili tistim, ki so se že kdaj udeležili kakega SDM-ja, vsi smo se ob Dnevu spomina (22. februarja) na srečanju SZSO spraševali o smislu in potrebi vere za današnjega človeka in to razmišljanje nadaljevali na duhovni obnovi klanov SZSO aprila meseca. Dne 3. junija smo se udeležili pripravljalnega srečanja slovenske odprave v Šentvidu, v Ljubljani, ki ga je priredila Katoliška mladina- v Lizboni bomo namreč del njihove skupine. Trenutno pa so v polnem teku konkretne priprave.

Prve štiri dni načrtujemo potovalni tabor ločeno po klanih. Smo sredi iskanja primernih poti za hojo tako velikih skupin z velikimi rucaki ob visokih portugalskih temperaturah.

Udeležba na takem dogodku precej stane: osnovni paket Katoliške mladine Slovenije, znaša približno 380€, letalske, avtobusne karte in potovalni tabor še dodatnih 4 dni pa skupno nanesejo na okvirno 700€ na udeleženca. Že celo leto s klani izvajamo raznovrstne oblike avtofinanciranja, da bi si del stroškov krili sami in tako manj bremenili družine. Delno bo za vsakega člana prispevala tudi organizacija. Naj izkoristim priložnost, da se zahvalim vsakomur, ki nas je v teh mesecih podprl.

SDM bo del vašega poletnega tabora … Kod vas bo vodila pot? Kako boste sploh potovali? Kaj boste imeli na programu?

Dne 27. julija v zgodnjih jutranjih urah bomo zleteli iz Benetk in prileteli v Lizbono, od koder se bomo z busi odpravili do izhodišč naših poti. Kje točno bomo pešačili od 27. do 31. julija, še ne vemo. Računamo na to, da bomo spali v šotorih in imeli čim bolj skavtski tabor, goriški in kraški klan vsak zase. Razmišljamo o poteh okoli Fatime, kaki Jakobovi poti ali spoznavanju kakega naravnega parka, bo pa v tem obdobju res veliko romarjev, tako da je organizacija kar zahtevna. Dne 1. avgusta se bo nato začel program v Lizboni. Živeli bomo skupaj s približno 600 ostalimi mladimi iz Slovenije. Verjetno bomo nastanjeni v kaki telovadnici ali šoli. Prva dva dneva bosta posvečena uvodnim dogodkom, maši s papežem; v sredo, četrtek in petek bodo predvidoma jutranje kateheze ločeno po državah, popoldevi pa bodo namenjeni Mladinskemu festivalu in t. i. City of Joy – nekakšnemu sejmu poklicanosti, ob tem pa še parku odpuščanja, kjer bo, če prav razumemo, vedno možnost za spoved. V petek popoldne bo nato še skupni križev pot, ki nas bo uvedel v soboto, ko bo predvidoma milijon udeležencev romalo do parka Tejo, kjer bosta nato na sporedu še bdenje s papežem in v nedeljo, 6. avgusta, zaključna maša. Domov bomo prileteli 8. avgusta zgodaj zjutraj.

Kaj pričakujete od srečanja s papežem Frančiškom?

Srečanje s papežem je predvideno na ponedeljek in na soboto oziroma nedeljo celotnega tedna. Ne vem, če so naša pričakovanja posebno vezana na srečanje z njim. Rekla bi, da so pričakovanja na splošno vezana na dogodek sam, na množico mladih, na Portugalsko. Prevladujeta radovednost in navdušenje, a zraven je tudi kanček skrbi in strahov, ki vedno spremljajo novosti in pomembne izzive. Konec koncev se tja odpravljamo, da bi se spraševali o naši osebni veri, o Cerkvi danes in vlogi kristjanov v današnjem svetu, kar bo seveda tudi čustveni in izkustveni izziv.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme