Izjemen pomen prostvoljcev in njihovega dela v Sloveniji

Analiza podatkov 225 prostovoljskih organizacij, ki so se v letu 2011 vpisale v elektronski vpisnik in so oddale poročilo o prostovoljskem delu skladno z zakonom o prostovoljstvu, je pokazala, da je v lanskem letu več kot 27.000 prostovoljcev opravljalo prostovoljsko delo. Skupaj so tako opravili več kot štiri milijone ur prostovoljskega dela.

Slovenski prostovoljci opravljajo prostovoljsko delo med drugim na področju varstva okolja in ohranjanja narave, civilne zaščite in reševanja, človekovih pravic in svoboščin, socialne dejavnosti, zdravja ter vzgoje in izobraževanja. Kot prostovoljci so tako vključeni v izvajanje tako administrativnih kot visoko strokovnih in organizacijskih del, še piše v poročilu o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2011, ki so ga pripravili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo in ga je v četrtek potrdila vlada.

Sicer je velika večina prostovoljcev starejših od 60 let. Ti predstavljajo 84,6 odstotka vseh prostovoljcev in so skupaj opravili več kot 3,6 milijona ur prostovoljskega dela. Prostovoljcev, ki so mlajši od 18 let, je bilo v letu 2011 0,6 odstotka. Skupaj pa so opravili 25.685 ur prostovoljskega dela.

Podatki za lansko leto tudi kažejo, da je med prostovoljci več predstavnic ženskega spola. Teh je 15.705 oziroma dobrih 58 odstotkov vseh prostovoljcev.

Večino prostovoljskega dela so prostovoljci opravili v Sloveniji, in sicer 98,11 odstotka vseh prostovoljskih ur.

Izračuni 225 prostovoljskih organizacij kažejo, da so prostovoljci v letu 2011 skupaj opravili za več kot 46 milijonov evrov prostovoljskega dela. Urna postavka prostovoljnega dela je sicer ocenjena na šest do 13 evrov.

V letu 2011 so prostovoljci opravili delo ekvivalentno opravljenim delovnim uram kar 2.057 polno zaposlenih, med njimi pa prevladujejo zaposleni z višjo stopnjo izobrazbe. Pomembno skupino prostovoljcev predstavljajo tudi dijaki, študentje in upokojenci. Večjo koncentracijo prostovoljcev pa je zaslediti v večjih mestih.

Po podatkih ministrstva študija o prostovoljstvu v Evropski Uniji ugotavlja, da je za Slovenijo značilna relativno nizka raven vključevanja v prostovoljsko delo, saj je v prostovoljske aktivnosti vključenih le od 10 – 19 odstotkov odraslih oseb. Najvišje stopnje prostovoljskega dela so značilne za Avstrijo, Nizozemsko in Veliko Britanijo, kjer se v prostovoljske aktivnosti vključuje več kot 40 odstotkov odraslih oseb, v Italiji je delež prostovoljnega dela tudi izjemno visok.

V letu 2011 je dobrih 27.000 prostovoljcev v Sloveniji opravilo več kot štiri milijone ur prostovoljskega dela.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme