Ivo Boscarol – vizionar svetovnega formata

Piše: Katja Ferletič

Vipava Večer z ajdovskim podjetnikom v dvorcu Lanthieri

Svetovno uveljavljeni ajdovski podjetnik, inovator in dobrodelnež Ivo Boscarol je za plodno sodelovanje na raziskovalnem področju in spodbujanje gradnje infrastrukture Univerze v Novi Gorici že leta 2021 prejel zlato plaketo univerze, v četrtek, 12. oktobra, pa je postal še 19. častni doktor Univerze v Novi Gorici (UNG) za izjemne znanstvene in strokovne dosežke na področju letalstva in podjetništva v Sloveniji ter za prispevek k ohranjanju okolja. Ob tej priložnosti je UNG že v sredo v dvorcu Lanthieri v Vipavi organizirala prijeten večer z ustanoviteljem podjetja Pipistrel, s katerim se je sproščeno pogovarjala novinarka Maja Kos. Po uvodnem pozdravu rektorja univerze prof. dr. Boštjana Goloba je Ivo Boscarol v pogovoru predstavil svojo zanimivo življenjsko pot.

Ivo Boscarol je študiral ekonomijo, ukvarjal se je s fotografijo in marketingom, znan pa je predvsem kot ustanovitelj podjetja za načrtovanje in proizvodnjo ultralahkih letal ter je goreč podpornik raziskav na področju alternativnih pogonskih sistemov za letala. Je velik ljubitelj Ajdovščine, ta ljubezen pa je nedvomno povrnjena, saj je podjetnik ostal vpet v ajdovsko življenje in je veliko naredil za domači kraj. Naj spomnimo le, da je lani, potem ko je večinski delež svojega podjetja prodal ameriškemu podjetju Textron, občini doniral 25 milijonov evrov. Boscarol še vedno ostaja častni predsednik podjetja Pipistrel, ki je pod njegovim vodstvom postal eden vodilnih proizvajalcev ultralahkih letal na svetu, letala, pri proizvodnji katerih je sodeloval, pa so prejela vrsto mednarodnih priznanj in dosegla tudi več rekordnih dosežkov.

“Kdor visoko leta, daleč vidi,” je Boscarolova izpeljava znanega pregovora. Res, to še kako drži za ajdovskega podjetnika, ki je svojo pot na področju letalstva začel v svoji dnevni sobi (saj avtomobila in garaže tedaj ni imel). Boscarol se ne boji, da bo nizko padel, je vizionar, ki prizna, da so ga Ajdovci vedno sprejemali kot “malo čudnega”, nedvomno pa ga imajo radi. Svojo življenjsko pot v letalstvu je začel kot jadralni pilot, ko pa se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pojavilo zmajarstvo, je čutil, da bo to dalo letenju čisto novo energijo, in leta 1987 je, kljub neštetim zakonskim omejitvam, ustanovil prvo zasebno tovarno letal v takratni Jugoslaviji. “Kot podjetnik moraš najprej biti prepričan sam vase, šele potem lahko prepričaš druge. Verjeti moraš, da lahko greš z glavo skoz zid, če v to nisi prepričan, nisi za podjetništvo,” je razložil Boscarol, ki je uresničil svoj projekt in dejansko ustvaril novo letalsko kategorijo.

S Pipistrelom je vzletela tudi Ajdovščina. Ustvaril je “veliko družino”, v kateri je bilo in je še zaposlenih veliko ajdovskih družin. Navzočim je razložil, da “svojega otroka ni prodal, pač pa ga je s Textronom dobro poročil” prav zato, da bi podjetje obstalo in se še naprej razvijalo. Z novim lastnikom Pipistrela se je dolgo pogajal, da bi sebi in zaposlenim zagotovil določene delovne pogoje, da bi zagotovil razvoj podjetja in blagovne znamke, danes pa je zadovoljen, ker vidi, da ameriška družba vse to spoštuje in tudi zaposluje nove kadre. Glede bogate donacije občini je priznal, da uspeha ne bi dosegel brez svoje ekipe. Ponosen je, da je lahko nekaj povrnil tistim, ki so z njim soustvarili Pipistrel, in okolju, ki ga je vseskozi podpiralo, po drugi strani pa hoče biti tudi zgled drugim podjetnikom in navdih za državo, ki vlaga v podjetja.

Pipistrel je skupaj s prvim dvosedežnim električnim letalom na svetu leta 2007 in prvim električnim štirisedom, ki je leta 2011 zmagal na natečaju agencije NASA Green Flight Challenge, leta 2020, po letih intenzivnih raziskav, dosegel nov preboj v zgodovini letalstva in prejel tipski certifikat za letalo Velis Electro na baterijski pogon. Ivo Boscarol je od nekdaj zagovornik električnega pogona letal in čistega letalstva, ki ne pušča sledov v atmosferi. Občinstvu je razložil prednosti električnega motorja, zazrl pa se je tudi v prihodnost, ko bodo po največjih svetovnih velemestih taksiji leteli, letela bodo tudi brezpilotna letala in tista s pogonom na vodikove gorilne celice.

Ivo Boscarol pravi, da danes ni enostavno narediti nekaj popolnoma novega, postaviti nove mejnike, kljub temu pa smo prepričani, da lahko od njega in njegovih podjetij pričakujemo še marsikatero presenečenje predvsem na področju varstva okolja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme