Italija in Slovenija pod pričakovanji

Cortina d’Ampezzo – Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju

Za nami je svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Cortini d’Ampezzo, nedvomno eden športnih vrhuncev leta 2021 – v pričakovanju olimpijskih iger v Tokiu. Na prizorišče je gledala svetovna javnost, dogodek pa je zaradi ukrepov za omejevanje širjenja virusa kajpak potekal brez prisotnosti gledalcev ob progah, v ciljni areni in v samem mestecu. Biser Dolomitov je sicer doživel pomembno vizitko, zmanjkal pa je seveda delež, ki ga jamči priliv privržencev in drugih turistov.

Športni del tekmovanj je postregel z nekaterimi potrditvami, pa tudi z vrsto večjih in manjših presenečenj. Pri ženskah, kjer je bil direktor tekem prvi mož ženskega svetovnega pokala pri zvezi FIS, tržaško-trbiški Slovenec Peter Gerdol, je bilo prvo ime Lara Gut Behrami, Švicarka, ki živi na Videmskem in je osvojila zlato tako v veleslalomu kot v superveleslalomu, v smuku pa je bila bronasta. Pri tridesetih po nekaj slabših sezonah smuča letos sicer kot prerojena in je tudi v svetovnem pokalu v polnem boju za veliki kristalni globus, ki ga je odnesla že pred petimi leti. Pri moških je v hitrih disciplinah slavil tako v smuku kot v superG-ju Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je sicer stalno v samem vrhu, ni pa bil prvi favorit za dvojno zmago. Proslavil se je tudi Francoz Mathieu Faivre, ki se je okitil z najžlahtnejšo kovino tako v veleslalomu kot v paralelnem slalomu. Brez zvenečega rezultata pa sta ostala ta čas vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Francoz Alexis Pinturault (drugi v kombinaciji, tretji v superG-ju) in Slovakinja Petra Vlhova (srebrna v kombinaciji). Med najboljše pa se je, po počasnem stopnjevanju forme in zaupanja, spet zavihtela ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin s štirimi odličji in zlatom v kombinaciji, čeprav nikakor še ni tisti stroj izpred lanske krize. Italijanski tabor, ki ga je pred startom prvenstva šokirala poškodba prve violine Sofie Goggia, je z zlato medaljo v veleslalomu osrečila Marta Bassino, čast moške reprezentance pa je rešil Luca De Aliprandini s srebrno kolajno vedno v veleslalomu, medtem ko se je Dominik Paris moral sprijazniti s četrtim in petim mestom v hitrih disciplinah. Nezadostna pa je ocena slovenski delegaciji, kar je plod predvsem slabe fizične forme adutov Ilke Štuhec (14. v smuku) in Žana Kranjca (šesti v VSL), premalo je pokazala tudi Meta Hrovat. Svetla točka je zato mlada Ajdovka Andreja Slokar, ki je dosegla odlično peto mesto v slalomu (najboljši rezultat zanjo med poklicnimi smučarkami), potem ko je bila po prvi vožnji komaj 17.. V isti tekmi je primorski uspeh dopolnila Novogoričanka Ana Bucik z devetim mestom.

V nedeljo se je končalo tudi svetovno prvenstvo v biatlonu, ki ga je gostila Pokljuka. Na Rudnem polju je v bistvu minilo brez pravih presežkov tako za slovenski kot za italijanski tabor.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme