Intervju

Itaka me je pritegnila  zaradi raznolikosti

Itaka me je pritegnila zaradi raznolikosti

POGOVOR / Jasna Rizvanović

V Mestni knjižnici Izola je bilo pred kratkim potopisno predavanje o Kefaloniji in Itaki. Tam je več mesecev preživela Jasna Rizvanović iz Izole. V knjižnici je na ogled tudi razstava njenih fotografij z naslovom Okna in vrata Itake. Več o tem si preberite v intervjuju.
Jasna, zakaj okna in vrata Itake?
Mislim, da se to sprašujejo mnogi. Ideja sama je nastala ob enem od mojih potepanj po glavnem mestu Itake, Vathi, kjer sem na beli fasadi zasledila roza obarvana okna in vrata. Kasneje sem zagledala rumena vrata in okna, različne vzorce ograj, različne zasaditve in tako sem počasi iz tedna v teden zasledila vedno več oblik in barv, ki sem jih potem izbrala za fotografsko razstavo.
Mogoče bi nam povedala še, zakaj si se sploh odpravila na Itako?
Mnenja sem, da se v življenju vse zgodi z razlogom. Tako sem tudi jaz po nekakšni čudni usodi postala turistična predstavnica na otoku Kefalonija. Vsak teden pa smo se, če je vreme to dopuščalo, odpravili na izlet na Itako.
Kakšno je življenje na tem grškem otoku?
Otok Itaka ima samo 3000 prebivalcev, od tega le 1800 prebivalcev v glavnem mestu, zato si lahko predstavljate, da je življenje na tem otoku precej mirno. V poletnih mesecih tu, tako kot vsepovsod po Grčiji, mrgoli turistov in je otok živ. Pozimi pa se večina prebivalcev odpravi na celinsko Grčijo, staroselci pa svoje življenje nadaljujejo v pričakovanju naslednje sezone.
Rekla si, da se boš tja vrnila …
Verjetno se bom vrnila na Kefalonijo, tako bom imela možnost spet obiskati Itako.
Tudi grško se hočeš naučiti?
Grščina je prelep jezik, a zelo specifičen in težak. V Sloveniji ni veliko ljudi, ki govorijo grško, pa tudi redko kje najdete tečaj grščine, če pa ga že, je precej drag. A, ker sem vztrajno bitje, ne glede na to, kako so bili ljudje začudeni nad mojo željo, še vedno vztrajam. Imam pa tudi veliko prijateljev in prijateljic iz Grčije, ki mi pomagajo. Tako da upam, da bom do naslednjega leta osvojila vsaj osnove.
Naslednji teden boš imela predavanje o Kefaloniji in Itaki. Kaj te je tam najbolj pritegnilo?
Predavanje se bo osredotočalo na Kefalonijo, saj sem tam preživela več časa kot na Itaki, a seveda bo Odisejev dom tudi večkrat omenjen. Lahko rečem, da me je najbolj pritegnila raznolikost teh dveh otokov. Iz rodovitnih nižin Valsamate lahko v nekaj urah obiščete najvišji vrh na Kefaloniji, Mont Ainos. S 1600 metrov nadmorske višine se lahko spustite v podzemne jame in jezera, okoli 254 kvadratnih kilometrov obale pa ponuja raznolikost peščenih in prodnatih plaž. Tako na Kefaloniji kot na Itaki pa lahko, poleg vsega tega, predvsem najdete mir, ki ga od časa do časa vsi potrebujemo.
Še malo se zaustaviva pri razstavi. Na fotografijah je videti vsa mogoča vrata in okna, pa še fasade. Ob tem se nehote vprašaš, kako Grki skrbijo za svojo kulturno dediščino. Morda veš kaj o tem?
Svojo kulturno dediščino prepoznajo, se zavedajo njene vrednosti, a menim, da je vzdrževanje in ohranjanje precej na stranskem tiru. Odvisno je od otoka do otoka in od kraja do kraja, a menim, da bi se na tem področju dalo še marsikaj narediti in izboljšati.
Ti si študirala krajinsko arhitekturo. Boš svoje znanje lahko uporabila v Grčiji?
Svoje znanje lahko uporabim kjerkoli, a menim, da je Grčija v tem času, kar se tiče krajinske arhitekture, zelo neraziskana, ampak zame zelo zanimiva. Sem se namreč že povezala s The Focas-Cosmetatos Foundation, ki skrbi za Botanični vrt v glavnem mestu Kefalonije, in jim ponudila sodelovanje. Tako da upamo, da bom lahko sodelovala, saj si namreč želim prispevati k oblikovanju tega prelepega otoka. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
ŠP

06.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!